Șeful talibanilor din Afganistan a fost numit lider suprem al țării

Haibatullah Akhundzada.

Talibanii l-au numit pe șeful lor Mawlawi Haibatullah Akhundzada „lider suprem” al Afganistanului, iar pe unul din fondatorii mișcării fundamentaliste, mullah Mohammad Hassan Akhund, l-au desemnat ca șef al guvernului de la Kabul.

### Vezi și... ### Talibanii se laudă cu victoria totală, dar situația în Valea Panjshir e incertă

Anunțul din 7 septembrie survine la opt zile după ce Statele Unite au încheiat retragerea definitivă a forțelor internaționale, pe care le-au condus în Afganistan timp de două decenii, și la o zi după ce talibanii au anunțat înfrângerea forțelor de rezistență din Valea Panjshir, singura regiune afgană pe care nu o controlau încă. Un purtător de cuvânt al talibanilor a mai spus că denumirea țării trebuie să fie „Emiratul Islamic al Afganistanului”, ca în perioada 1996-2001, când gruparea militantă s-a aflat la putere la Kabul prima dată.

### Vezi și... ### Moartea lui Belmondo și talibanismul văzut ca o „Imitatio Christi” musulmană

Înainte de aceste anunțuri, militanții talibani au tras focuri în aer la Kabul pentru a dispersa un nou miting contra grupării fundamentaliste. Înregistrări video înfățișează zeci de oameni alergând pe străzi, în sunetul unor rafale trase de talibani. Multe dintre principalele țări ale lumii se aflau în așteptarea nominalizărilor la conducerea Afganistanului pentru a decide dacă pot avea încredere în promisiunile talibanilor despre faptul că vor instala un regim mai moderat decât în trecut, când au practicat o formă radicală a dreptului islamic.