Comisia Europeană va propune ca țările membre UE să cumpere în comun gaze naturale

Imagine generică

Comisia Europeană va propune ca țările membre ale Uniunii Europene să cumpere în comun gaze naturale pentru a înființa o rezervă strategică de combustibil, ca răspuns la creșterea masivă a prețurilor, potrivit unui document trimis statelor membre înainte de summitul UE de săptămâna asta, citat de agenția Reuters.

Prețurile la gaze au atins cote extrem de înalte în octombrie din cauza limitării livrărilor și a creșterii cererii din partea economiilor care își reveneau după primele faze ale pandemiei COVID-19. Prețurile au scăzut apoi, dar au crescut din nou în ultimele săptămâni datorită anotimpului rece și scăderii sub limitele așteptate a importurilor din Rusia.

Prețurile mari la energie au obligat guvernele să găsească metode de compensare prin reduceri de taxe și subsidii pentru a-i proteja pe consumatori de facturi scumpe, și au determinat mai multe țări să solicite adoptarea unui sistem comun de cumpărara a gazelor în Uniune. Miercuri, Comisia Europeană va da publicității o propunere de revizuire a regulamentelor pieței de gaz a Uniunii Europene care va institui un astfel de sistem.