Blinken și Lavrov au convenit să continue eforturile comune pentru detensionarea situației legată de Ucraina

Antony Blinken și Serghei Lavrov, Geneva, 21 ianuarie 2022

Șefii diplomațiilor americană și rusă au convenit să continue eforturile comune pentru detensionarea situației legată de Ucraina. Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au întâlnit pe 21 ianuarie la Geneva în ceea ce Blinken a numit un „moment critic” în criza legată de desfășurarea a zeci de mii de militari ruși în apropiere de granița Rusiei cu Ucraina.

Blinken i-a spus lui Lavrov că Statele Unite vor răspunde săptămâna viitoare în scris la solicitările de securitate ale Rusiei și a sugerat că e posibil ca cei doi să se întîlnească din nou după aceea. Secretarul de stat american a mai declarat însă că e prematur să se vorbească despre un nou summit Joe Biden - Vladimir Putin, care s-au întâlnit la Geneva în iunie 2021. Dar Blinken nu a exclus o nouă rundă de convorbiri între cei doi lideri, după ce Biden l-a avertizat pe Putin de două ori la telefon asupra consecințelor unei invazii în Ucraina.

### Vezi și... ### Joe Biden: orice încălcare a graniței ucrainene este o invazie

Șeful diplomației americane a mai afirmat că Washingtonul și aliații lui rămân fermi în a respinge cele mai importante cereri ale Rusiei, între care și promisiunea că Ucraina nu va deveni niciodată membră a Alianței Nord-Atlantice. Antony Blinken s-a declarat totuși încrezător că Washingtonul și Moscova „se află acum pe o cale mai clară în a-și înțelege pozițiile unul altuia”.

Serghei Lavrov a calificat discuțiile de la Geneva drept „constructive și de folos” și și-a exprimat speranța că „emoțiile se vor diminua”. El nu a putut spune dacă dialogul e pe calea cea bună, adăugând că se vor ști mai multe după ce Rusia primește răspunsurile scrise la toate propunerile sale.