Fuziunile de la Chișinău contrariază reprezentanții din teritoriu

Încercări modeste ale organizaţiilor locale de a se impune faţă de conducere în legătură cu candidații la scrutinul din iunie.

Comisia Electorală Centrală a constituit astăzi consiliile electorale de circumscripţii de nivelul doi. Începînd de luni, candidaţii la alegerile locale îşi vor putea depune dosarele. Cum este văzută campania care stă să înceapă în teritoriu? Răspunsurile editorialiştilor de la cîteva publicaţii din raioane.

Chiar dacă au tatonat deja terenul, partidele politice nu s-au grăbit să-şi anunţe candidaţii din teritoriu înainte de startul oficial al campaniei. Victor Cobăsneanu de la Observatorul de Nord din Soroca pune acest fapt pe seama regrupărilor forţelor politice la nivel local, care nu întotdeauna sînt o copie fidelă a celor hotărîte la centru.

Victor Cobăsneanu: “Organizaţiile teritoriale copie într-un fel ceea ce se întîmplă la centru. Or, să fim serioşi, că şi la centru tot nu este linişte. Ultimele mariaje care au avut loc la Chişinău şi au creat o stare de spirit în capitală în provincie se vede cu totul altfel. Chiar avem cazuri cînd de pildă în ziarul nostru Observatorul de Nord astăzi este o declaraţie a fostei organizaţii Soroca a MAE în care se spune că nu au găsit limbă comună cu lideri locali ai PL şi probabil vor găsi altă formă juridică de a merge în alegerile locale.”

Șanse bune pentru candidații independenți

Your browser doesn’t support HTML5

Șanse bune pentru candidații independenți



În ce măsură se poate vorbi despre o autonomie a structurilor locale ale formaţiunilor politice? Mai mulţi editorialişti din teritoriu remarcă unele încercări modeste ale organizaţiilor locale de a se impune faţă de conducere, precizînd că ar fi vorba despre cele care ar avea o mai mare independenţă financiară.

Ion Ciumeică, redactorul-şef al Gazetei de Sud din Cimişlia: „Vreau să vă spun că o situaţie oarecum neobişnuită este într-o formaţiune care de fapt la funcţia de primar al oraşului Cimişlia nu are un candidat unic, de fapt sînt trei aripi aicea şi nu întotdeauna se ţine cont de indicaţia centrului. Aici va fi mare luptă. Se mizează pe aceea că noi, ăştia de la faţa locului, ca să dau un citat, cunoaştem mai bine lucrurile decît voi, cei de la Chişinău.”

Mai mulţi editorialişti spun că partidele nu sînt gata să aloce sume mari în campania pentru locale. Formaţiunile cu electorat mai numeros se vor bizui pe imaginea liderilor săi şi vor investi modest în publicitatea electorală în teritoriu, consideră ziariştii locali. Celelalte vor face uz mai degrabă de metode mai puţin costisitoare, cum ar fi adunările sau mersul din casă în casă.

Ceea ce n-ar trebui înţeles că partidele ar minimaliza importanţa scrutinului de la 5 iunie, este de părere Lucia Bacalu de la Expresul de Ungheni: „Pentru că de alegerile locale depinde mai tîrziu şi rezultatul unor eventuale alegeri parlamentare. Este practic o verificare a oamenilor din teritoriu, a organizaţiilor teritoriale, cam ce pondere au.”

Ca să fie sigure de victorie, partidele au încercat să înregimenteze în rîndurile sale persoane care se bucură de susţinerea cetăţenilor, mai remarcă editorialiştii. Tot ei spun însă că în acest an vor candida mulţi independenţi.

Din nou Lucia Bacalu: „Candidaţii independenţi la funcţia de primar au foarte mari şanse. Chiar poate mai mari şanse decît reprezentanţii partidelor. Pentru că foarte multă lume deja este dezamăgită, cam în toate partidele şi atunci preferă să aleagă sau să mizeze pe un candidat independent. Şi am impresia că cel puţin la Ungheni vom avea foarte mulţi candidaţi independenţi.”

În alegerile locale, culoarea politică a candidaţilor mai puţin contează, spun ziariştii locali, oamenii de la sate sau din orăşele mai mici preferînd să voteze persoane care s-au recomandat ca buni gospodari întîi de toate.