Taxa de înmatriculare aplicată doar în 10 din țările UE

Curtea Europeană de Justiție a decis că această taxă nu poate fi mai mare în cazul vehiculelor cumparate în străinătate decît în cazul celor cumpărate local.

In Uniunea Europeana, taxa de inmatriculare a masinilor este lasata la latitudinea statelor membre, motiv pentru care exista disparitati enorme de la o tara la alta. In realitate, numai 10 tari din 27, cite sint in Uniunea Europeana, aplica o taxa de inmatriculare, printre acestea aflindu-se si Romania.

Ceea ce este contestabil, asadar, nu este principiul unei asemenea taxe in sine, ci conditiile aplicarii ei. O asemenea taxa nu trebuie, asadar, sa contravina acelui principiu fondator al Uniunii Europene care e cel al libertatii circulatiei bunurilor. Or, aici, de pilda, taxa romaneasca impusa pe masinile vechi, si in special pe masinile de mina a doua importate, a fost in repetate rinduri judecata discriminatoare si ilegala, ultima oara fiind chiar saptamana trecuta, de catre Curtea Europeana de Justitie.

Curtea a decis astfel ca aceasta taxa nu poate fi mai mare in cazul vehiculelor cumparate in strainatate decit in cazul celor cumparate in Romania… inca o aplicatie logica si coerenta a principiului european al libertatii circulatiei bunurilor.

Romania este insa departe de a fi tara cu cele mai ridicate taxe de inmatriculare. Recordul european – daca nu chiar planetar - il constituie aici Danemarca, unde taxa poate ajunge la 180% din valoarea vehicolului, pentru o masina care a costat – sa spunem - 10.000 de euro, taxa de inmatriculare putind urca usor la 15.000 de euro.

Asta contrasteaza total cu situatia din Italia, unde taxa se apropie cel mai adesea de zero. Tot asa, intr-o tara cum e Belgia, unde taxa de inmatriculare a masinilor depinde de puterea motorului, deci de numarul de cai-putere, cu cit o masina este mai veche, cu atit inmatricularea ei va costa mai putin, situatie inversa asadar celei din Romania.

In sfirsit, unele tari, din care din nou face parte si Romania, sint acuzate ca ar cauta sa favorizeze lobbyul national al fabricantilor de masini, penalizind, prin taxe de inmatriculare foarte ridicate, masinile de mina a doua importate. Aceste tari se apara invocind argumentul ecologic. Din cite s-a vazut, justitia europeana nu le da intotdeauna dreptate.