Revirimenteul romanului polițist rus

Boris Akunin

Scriitorul Boris Akunin explică acest succes prin faptul că romanul polițist era un gen literar aproape inexistent în perioada sovietică.

Boris Akunin este unul din cei mai de succes autori ruşi de romane poliţiste. Istorice. A creat personajul gentleman-ului detectiv Erast Fandori, un personaj un pic desuet, foarte manierat şi între timp, extrem de popular. În Rusia, dar şi în străinătate. Într-un interviu cu redacţia afgană a postului nostru de radio, Akunin a vorbit despre impactul războiului din Afganistan şi a căderii comunismului asupra literaturii ruse.

Akunin este de părere că războiul din Afganistan, înfrângerea suferită de Uniunea sovietică în Afganistan a avut un impact imens. Nu numai asupra literaturii. A fost primul pas spre destrămarea Uniunii Sovietice. Şi a dispariţiei regimului comunist.
Afganistanul a traumatizat o generaţie întreagă, este de părere Akunin.

Cât priveşte căderea comunismului , impactul asupra culturii a fost imens. În primul rând pentru că a dispărut cenzura şi din acel moment autorii au fost liberi să scrie ce şi cum au dorit.

Pentru Akunin însă, o schimbare la fel de importantă a fost apariţia unei pieţe adevărate a cărţii. În perioada sovietică, planul de publicaţii era făcut cu ani înainte iar tirajul sau vânzările nu spuneau nimic despre valoarea sau popularitatea unui autor, a unei cărţi.
Acum, subliniază Boris Akunin, un bestseller este un bestseller, o carte care se vinde , se vinde cu adevărat.

Pe de altă parte, rolul scriitorilor s-a schimbat. În perioada sovietică, scriitorii aveau un rol central şi privilegiat în societate. Astăzi, continuă Akunin, sunt producători de divertisment. Şi atât. Puţini, care scriu pentru un public select dar foarte redus, pot fi consideraţi şi „creatori de opinie”.

Romanele poliţiste sunt la ora actuală genul cel mai căutat şi cumpărat. Boris Akunin explică acest succes în primul rând prin faptul că era un gen literar aproape inexistent în perioada sovietică. Crime interesante erau inacceptabile în era sovietică aşa că puţinele romane poliţiste erau extrem de plicticoase. Lucrurile s-au schimbat radical după căderea comunismului. Rusia de astăzi este plină de crime. Subiectul interesează şi pasionează un public larg. Văd crime la televizor, citesc despre crime în ziare şi atunci vor să citească şi romane poliţiste – crede Boris Akunin.

Cât priveşte succesul eroului său Erast Fandorin, Akunin îl explică prin faptul că este un personaj manierat, un gentleman, personificarea demnităţii şi din acest motiv atât de diferit de personalităţile Rusiei contemporane.