Investitorii străini ocolesc Transnistria pentru că regiunea secesionistă nu este recunoscută internațional.
Preşedintele unui comitet bugetar al Sovietului Suprem de la Tiraspol s-a plâns astăzi la Chişinău că regiunea transnistreană se scufundă în criză economică, iar faptul că nu-i recunoscută o împiedică să se dezvolte. Mihail Burla s-a aflat la Chişinău la invitaţia ambasadei ruse, care a organizat astăzi o conferinţă despre modernizarea Rusiei şi Moldovei cu eforturi comune.
Vorbind despre şansele de modernizare a regiunii, reprezentantul autorităţilor nerecunoscute de la Tiraspol s-a arătat nemulţumit de faptul că, după mai multe eforturi întreprinse, investitorii ocolesc Transnistria. Facilităţile, inclusiv la impozite, pe care le-a introdus administraţia pentru oamenii de afaceri străini nu au dat rezultatele aşteptate, spune Mihail Burla, şi nici cele două forumuri economice organizate la Tiraspol ultimii doi ani la rînd. Transnistria şi-a epuizat resursele interne provenite din privatizare, iar fără investiţii nu poate face faţă concurenţei pe pieţele externe, susţine reprezentantul autorităţilor transnistrene.
Şeful aşa-zisului comitet pentru politică economică, buget şi finanţe al Sovietului Suprem explică astfel cauzele lipsei de interes din partea investitorilor: “Investitorii nu vor să rişte din cauza cîtorva factori. Primul ar fi nesoluţionarea problemei Căii Ferate din Transnistria. Apoi e absenţa posibilităţii de a efectua un transport al mărfurilor justificat economic şi adaptat schemelor logistice. Din păcate, la noi mărfurile sînt transportate mai mult sub influenţa politicului. Sîntem un exemplu al antilogisticii. Sîntem limitaţi în ceea ce ţine de transportul internaţional ş.a.m.d.”
Transnistria şi-a epuizat resursele provenite din privatizare
Your browser doesn’t support HTML5
Generalizînd însă, Burla a spus că problemele care i-ar încurca pe investitori să ajungă în Transnistria sînt din cauză că regiunea nu este recunoscută. Fapt pentru care nu poate beneficia nici de resurse ale organizaţiilor internaţionale.
Europa Liberă i-a solicitat opinia expertului de la Chişinău în problema transnistreană Oazu Nantoi : “Toate problemele apar în urma faptului că în raioanele de est ale Republicii Moldova prin aplicarea violenţei sfidînd drepturile umane au fost distruse structurile de stat ale RM. Venirea oricărui investitor în Transnistria este legată de riscuri. Deci dacă el încearcă să privatizeze ceva, aceasta înseamnă o privatizare ilegală. Tot aşa cum s-a întîmplat şi cu uzina metalurgică de la Rîbniţa, tot aşa cum s-a întîmplat cu centrala termoelectrică de la Cuciurgan.”
Discursul rostit de Mihail Burla la conferinţa de azi s-a adresat mai cu seamă investitorilor ruşi pe care speră autorităţile de la Tiraspol să-i atragă în virtutea relaţiilor stabilite cu Federaţia Rusă. Presupunînd că aceştia se vor interesa de poziţia geografică favorabilă pentru transport a regiunii şi de pămînturile din zonă bune pentru cultivarea produselor ecologice.
Experţii economici sînt însă mai puţin încrezători că Transnistria ar putea în timpul apropiat să devină mai atrăgătoare pentru investiţii. Galina Şelari, director executiv al Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme din Moldova: “Capitalul privat nu vrea să rişte nici în Transnistria, nici în Moldova, nici în Burkina Faso. Dacă acolo există un risc neîndreptăţit, naţionalitatea lui nu are nicio importanţă. Acest risc este evaluat nu de mine, ci de Organizaţia pentru Colaborare şi Dezvoltare Economică cu sediul la Paris. ”
Galina Şelari consideră că înainte să fie găsită soluţia politică pentru diferendul transnistrean ar trebui să se ajungă la un compromis economic, care ar îmbunătăţi climatul de investiţii pe ambele maluri ale N istrului.