A treia zi de proteste în Iran

Protestatari din fața universității din Teheran, Iran.

În Iran, protestele antiguvernamentale continuă pentru a treia zi consecutiv, după ce conducerea Republicii Islamice a recunoscut că armata sa a doborât, accidental, un avion de pasageri ucrainean, ucigând 176 de persoane aflate la bord, majoritatea iranieni. „Clericii să plece acasă”, se scanda în fața universității din Teheran, potrivit unei înregistrări video postate pe Twitter.

După aproape trei zile de negare, autoritățile iraniene au recunoscut vineri seara faptul că armata a doborât avionul din greșeală, pe 8 ianuarie, într-un moment în care Teheranul se temea de lovituri aeriene din partea Statelor Unite.

Șeful poliției din Teheran a respins relatările de pe rețelele sociale că poliția ar fi tras în manifestanți.

Statele Unite și Germania au cerut autorităților iraniene să permită protestele în timp ce guvernul de la Londra a protestat împotriva reținerii pentru scurt timp a ambasadorului britanic la Teheran. Fusese acuzat că ar fi participat la organizarea primelor proteste, de sâmbătă. Diplomatul a explicat însă că a participat la manifestația în memoria victimelor accidentului aviatic de unde a plecat imediat ce aceasta s-a transformat într-un protest anti-regim.