Acord al miniștrilor UE asupra normelor pentru facilitarea liberei circulații în UE

Miniştrii UE au ajuns marţi la un acord privind actualizarea și unificarea normelor pentru facilitarea liberei circulaţii în UE în condiţii de siguranţă în timpul pandemiei de COVID-1. Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, şi comisarul pentru justiţie, Didier Reynders, au declarat că statele membre au reconfirmat că deţinerea unui certificat digital al UE privind COVID (așa-numitul certificate verde) valabil ar trebui să fie suficientă, în principiu, pentru a putea călători în timpul pandemiei.

### Vezi și... ### Spania, Marea Britanie vor să spună adio COVID-ului. Nu e prea devreme?

Se recomandată totodată eliminarea, în principiu, a restricţiilor suplimentare pentru titularii certificatului COVID şi unificarea perioadei de valabilitate la 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare (două doze).

Orice măsură de limitare a liberei circulaţii trebuie să fie nediscriminatorie şi proporţională. Statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre.

Între timp, și Marea Britanie a eliminat testul COVID pentru intrarea în țară : de vineri, 11 februarie, toate persoanele vaccinate cu schema completă și minorii nu vor trebui să mai efectueze test COVID înainte sau după sosire și nu sunt obligați să intre în carantină.

Măsura se aplică și în cazul cetățenilor moldoveni, a anunțat Ambasada R. Moldova în Marea Britanie.