Departamentul de Stat al SUA și Pentagonul sunt acuzate că ar fi ascuns informații despre prăbușirea guvernului de la Kabul

John Sopko, șeful Inspectorului General Special pentru Reconstrucția Afganistanului (SIGAR)

O agenție americană independentă de monitorizare a acuzat Departamentul de Stat și Pentagonul că au ascuns informații despre prăbușirea guvernului Afganistanului și adevărata capacitate a forțelor militare afgane. John Sopko, șeful Inspectorului General Special pentru Reconstrucția Afganistanului (SIGAR), a declarat că informațiile ascunse ar fi ajutat parlamentarii și poporul american să evalueze dacă SUA ar fi trebuit să își încheie misiunea mai devreme și a cerut celor două departamente să faca publice toate informațiile relevante.

Sopko a spus că imaginea completă a ceea ce s-a întâmplat în august - și toate semnalele de avertizare care ar fi putut prezice acest rezultat - „vor fi dezvăluite doar dacă informațiile pe care Departamentele de Stat și Apărare le-au restricționat deja publicării vor fi făcute disponibile. Sopko a vorbit la conferința anuală a Asociației Reporterilor și Editorilor Militari din Arlington, Virginia. El a spus că departamentele de Stat și Apărare ar trebui să pună la dispoziție „toate cablurile interne ale celor doua ministere, rapoartele și alte materiale care reflectă situația de securitate pe teren din ultimii câțiva ani - în special acele rapoarte care diferă de declarațiile publice ale agențiilor de la Washington.”