AIEA cere Iranului să coopereze în ancheta privind uraniul nedeclarat

Consiliul guvernatorilor din cele 35 de țări ale organismului de supraveghere atomică al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, a adoptat o rezoluție prin care se cere cooperarea urgentă a Iranului cu experții agenției pentru a da explicații în legătură cu uraniul descoperit în trei situri nedeclarate, au declarat diplomații prezenți la votul cu ușile închise de joi.

### Vezi și... ### Iranul se declară pregătit să coopereze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică

În rezoluția propusă de Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania se afirmă că „este esențial și urgent” ca Iranul să explice originea particulelor de uraniu și, în general, să ofere Agenției Internaționale pentru Energie Atomică toate răspunsurile pe care le solicită.

Consiliul a mai adoptat o rezoluție pe această temă și în iunie, dar tonul în care este formulată noua rezoluție este mai clar și imperativ, sugerând posibilitatea unor noi măsuri luate pe cale diplomatică.

„Iranul trebuie să ofere acum cooperarea necesară, fără alte promisiuni goale”, au declarat Statele Unite în fața consiliului cu puțin timp înainte ca rezoluția să fie adoptată cu 26 de voturi pentru, cinci abțineri și două țări absente, potrivit diplomaților prezenți la reuniune. Doar Rusia și China au votat împotrivă.

Declarația afirmă clar că, dacă Iranul nu cooperează, consiliul este pregătit să ia măsuri suplimentare, inclusiv în temeiul articolului din statutul Agenției, care prevede opțiunea de a convoca Iranul în fața Consiliului de Securitate al ONU pentru nerespectarea obligațiilor sale nucleare.

Ani de zile de tensiuni și neînțelegeri nucleare

Iranul are tendința de a respinge astfel de rezoluții și rămâne de văzut ce măsuri va lua. De altfel, Teheranul are o lungă istorie de insubordonare și sfidare a instituțiilor internaționale de reglementare atomică.

În iunie, Iranul a îndepărtat echipamentele de monitorizare ale AIEA, inclusiv camerele de supraveghere instalate în cadrul acordului încheiat în 2015 cu puterile mondiale pentru a limita programul său contestat de îmbogățire a uraniului. În august, după mai bine de un an de negocieri internaționale și discuții indirecte între Teheran și Washington, Uniunea Europeană a prezentat o ofertă finală pentru depășirea impasul în vederea relansării acordului. Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, spunea într-un interviu televizat că orice acord s-ar încheia „trebuie să fie de durată. Trebuie să existe garanții. Dacă ar exista o garanție, atunci americanii nu s-ar putea retrage din acord”.

Iranul excludea însă pe 19 septembrie orice întâlnire bilaterală între oficialii iranieni și americani cu privire la eforturile de relansare a unui acord nuclear vechi de șapte ani și a lansat o cerere de „garanții".

Septembrie este luna în care AIEA a publicat două rapoarte în care scoate în evidență faptul că stocul de uraniu îmbogățit al Iranului se apropie de nivelul la care o îmbogățire suplimentară ar putea fi suficientă pentru o bombă nucleară. În raportul trimestrial, AIEA susține că stocul de uraniu îmbogățit până la 60% al Iranului a crescut la 55,6 kilograme, o creștere de 12,5 kilograme în ultimele trei luni. Dacă ar fi îmbogățit în continuare, ar fi mai mult decât suficient pentru o bombă nucleară. Astgfel, AIEA „nu este în măsură să ofere asigurări că programul nuclear al Iranului este exclusiv pașnic”.

Al doilea raport al AIEA, publicat în aceeași zi, ridica și mai multe semne de îngrijorare, subliniind că Iranul nu a oferit încă răspunsuri credibile cu privire la originea particulelor de uraniu găsite în trei situri nedeclarate. Directorul general al AIEA afirma în acest al doilea raport că este tot mai îngrijorat de faptul că „Iranul nu a cooperat cu agenția în privința chestiunilor de securitate nerezolvate în această perioadă de raportare și, prin urmare, că nu s-a înregistrat niciun progres în vederea soluționării acestora”.

### Vezi și... ### Washingtonul consideră că răspunsul Iranului privind acordul nuclear „nu este constructiv”

Joi, Iranul a transmis că va anula o întâlnire cu AIEA care urma să aibă loc luna aceasta pentru a pune capăt impasului. AIEA a răspuns spunând că speră ca întâlnirea să aibă loc.

Conform presei de stat de la Teheran, trimisul Iranului la AIEA, Mohsen Naziri, a afirmat însă că Iranul consideră că „obiectivele politice ale fondatorilor acestei rezoluții anti-iraniene nu vor fi realizate, dar ar putea avea un impact asupra relațiilor constructive dintre Teheran și agenție."