În Georgia are loc al doilea tur de scrutin în alegerile locale

Georgienii votează sâmbătă, 30 octombrie, într-un al doilea tur de scrutin în alegeri locale, pe fondul unei puternice crize politice, cu fostul președinte și lider al opoziției Mihail Saakașvili în greva foamei în închisoare.

Votul îi opune pe candidații partidului de guvernământ al partidului Visul Georgian ai prim-ministrului Irakli Garibashvili cu cei din opoziția lui Saakashvili Mișcarea de Unitate Națională (UNM) pentru posturi de primari în cinci orașe mari - capitala Tbilisi, Batumi, Kutaisi, Poti și Rustavi. Mai sunt disputate și 15 posturi de primari în municipalități mai mici și 42 de locuri în două duzini de consilii locale.

La Tbilisi, actualul primar Kakha Kaladze de la Visul Georgian, care a câștigat aproape 45 la sută din voturi în primul tur pe 2 octombrie, îl are drept contracandidat pe șeful partidului opoziției Mișcarea de Unitate Națională, Nika Melia, care a obținut pe 2 octombrie 34 la sută din voturi.

Primul tur a fost câștigat în general de candidații de la Visul Georgian - o victorie umbrită de arestarea lui Saakașvili, pe 1 octombrie, la câteva ore de la întoarcerea sa în Georgia, după opt ani de autoexil în străinătate. Opoziția a denunțat frauda electorală, în timp ce Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a spus că scrutinul a fost afectat de acuzații de „intimidare, cumpărare de voturi, presiune asupra candidaților și alegătorilor”.

Saakashvili, în vârstă de 53 de ani, care a fost președinte al Georgiei între 2004-2013, a fost condamnat în lipsă la închisoare în 2018 pentru abuz de putere și pentru a ascunde dovezi despre violențele asupra unui membru al opoziției când era președinte. Saakașvili a fost președinte al Georgiei și în perioada scurtului război ruso georgian din 2008, dupa summitul NATO de la București – la care Georgia spera să obțina confirmarea candidaturii sale pentru aderarea la NATO.

În urma războiului – Georgia a pierdut o treime din teritoroul său – Rusia recunoscând independența regiunilor separatiste ale Georgiei, Abhazia și Osetia de Sud. Saakașvili a fost promotorul unor importante reforme democratice în țara sa - mai ales în zona justiției și a luptei cu corupția. El are și cetățenie ucraineană și a ocupat o perioada funcția de guvernator al Odessei.