La greva de o zi din Islanda participă femeile salariate, dar și cele care muncesc în gospodărie.
Prim-ministra Katrín Jakobsdóttir a spus presei islandeze că are de gând să participe la grevă și nu va merge marți la birou, îndemnând și celelalte femei din cabinetul de miniștri să facă la fel.
Poliția din capitala Reykjavík a anunțat restricționarea circulației rutiere în centru, unde erau programate mitinguri și concerte în sprijinul egalității de gen, inclusiv al trupei punk feminine Sóðaskapur.
Islanda este considerată una din cele mai progresiste țări în ce privește egalitatea de gen și s-a aflat 14 ani la rând în fruntea unui clasament mondial de acest fel, în care și R. Moldova ocupă o poziție fruntașă: locul 19 în 2023.
Chiar dacă Islanda este lider mondial în egalitatea de gen, în unele sectoare economice și profesii există, în continuare, cazuri când femeile islandeze primesc salarii cu 20% mai mici decât bărbații.
Greva femeilor și persoanelor non-binare din Islanda, țară cu o populație de 372.000 de oameni, este prima de acest fel din ultimii 48 de ani. În 1975, au încetat lucrul 90% din femeile islandeze.