Autoritățile bosniace au început mutarea unei tabere de migranți de la granița cu Croația

În preajma taberei din Vucjak

Autoritățile din Bosnia au început mutarea migranților dintr-o tabără de corturi în apropiere de granița de nord-vest a țării cu Croația, în urma unor critici internaționale dure despre condițiile improprii în care erau cazați sute de oameni. Închiderea taberei de la Vucjak, despre care Crucea Roșie estimează că găzduiește aproximativ 600 de migranți, a fost programată pentru luni, dar a fost amânată pentru marți, 10 decembrie.

Un corespondent al serviciului balcanic al postului nostru de radio a declarat că autobuzele care transportau migranți au început să plece din tabăra Vucjak, lângă orașul Bihac, marți, la prânz. Migranții vor fi mutați într-un centru de recepție temporară din Usivak, în apropiere de Sarajevo, și în Salakovac, la 250 de kilometri distanță în vestul Bosniei.

Grupurile de ajutor au avertizat în mod repetat că tabăra Vucjak se află pe o fostă groapă de gunoi și aproape de un câmp minier din războiul din Bosnia 1992-95 și nu are apă curentă sau toalete. Condițiile de viață s-au înrăutățit și mai mult odată cu prima zăpada.

Cei mai mulți migranți s-au adunat în partea de nord-vest a Bosniei, deoarece doresc să își continue călătoria către țările mai prospere ale Europei de Vest, trec ilegal prin Croația.

În prezent, se estimează că 7.000-8.000 de migranți sunt în Bosnia. Au rămas blocați acolo luni de zile după sosirea din Serbia sau Muntenegru. Autoritățile bosniace s-au străduit să găzduiască mii de oameni care fug de război și sărăcie în Orientul Mijlociu, Africa și Asia.