Autoritățile din Kîrgîzstan sunt acuzate că încearcă să înăbușe libertatea de expresie

Parlamentarii kîrgîzi au aprobat un proiect de lege controversat despre care se spune că are ca scop stoparea răspândirii știrilor false online, dar apărătorii drepturilor civile și activiștii opoziției se tem că este o încercare de a înăbuși libertatea de expresie.

Un total de 97 de parlamentari au votat pentru proiectul de lege pe 28 iulie, în timp ce cinci au votat împotrivă. Organizațiile pentru drepturile civile și grupurile media au criticat legislația spunând că ea contrazice Constituția, angajamentele internaționale ale Kîrgîzstanului și încalcă drepturile omului și libertatea de exprimare.

Proiectul de lege prevede crearea unei agenții guvernamentale de supraveghere a mediului on line care să „reacționeze la reclamații” cu privire la conținutul postărilor în termen de 48 de ore. Site-urile pe care a fost postat conținutul sunt obligate să urmeze instrucțiunile primite de la aceasta agentie guvernamentală în termen de 24 de ore.

Conform proiectului de lege, furnizorii de Internet trebuie să-și înregistreze clienții într-un sistem de identificare unificat și să ofere oficialilor informații complete legate de utilizatori dacă o instanță sau o instituție de stat solicită astfel de date. Proiectul de lege prevede, de asemenea, că proprietarii de site-uri web și de conturi de rețele sociale trebuie să aibă datele personale și adresele de e-mail electronice deschise și accesibile tuturor, în timp ce utilizatorii de internet anonimi vor fi localizați și li se va închide accesul on line.