Belarus: Acreditările jurnaliștilor străini, anulate pe fondul protestelor

Belarus - Reținerea corespondentului RFE / RL, Alexandra Dynko, la protestul din 19 iunie, de la Minsk

Ministerul de Externe din Belarus a anulat acreditările tuturor jurnaliștilor străini din țară, susținând că măsura face parte dintr-o reformă la nivel național cu privire la reglementarea relației cu mass-media.

Într-o declarație din 2 octombrie, ministerul a anunțat că acreditările tuturor jurnaliștilor străini nu mai sunt valabile. Jurnaliștii care lucrează în Belarus pentru organizații de presă străine trebuie să ceară reînnoirea acreditării unei comisii care va începe să funcționeze abia pe 5 octombrie.

Potrivit declarației, acțiunea este în plină desfășurare și va face mult mai ușoară obținerea acreditărilor pentru jurnaliștii străini.

Cu toate acestea, declarația subliniază că modificările au fost introduse ca „drept al nostru suveran” de „a ne proteja” în conformitate cu „conceptul de securitate a informațiilor din Republica Belarus”.

Mai multe organizații internaționale de știri, inclusiv RFE / RL, au corespondenți în Belarus care sunt cetățeni ai Belarusului.

„Suntem profund dezamăgiți, dar nu surprinși, de această decizie a Ministerului Afacerilor Externe din Belarus de a anula toate acreditările mass-media străine, în special în lumina hărțuirii jurnaliștilor RFE/RL, precum și ai altor mass-media străine, și a ceea ce au suportat în ultimele trei luni ”, a spus președintele interimar al RFE / RL, Daisy Sindelar, într-o declarație din 2 octombrie.

„Această acțiune trimite un semnal clar către toți belarușii, că guvernul Lukashenka nu are niciun interes să le ofere ceea ce doresc - acces la perspective diferite de cele propuse de guvern. RFE / RL va continua să folosească toate căile disponibile pentru a oferi publicului nostru din Belarus știri necenzurate, discuții responsabile și dezbaterea deschisă pe care atât de clar și-o doresc ”, a adăugat Sindelar.

Mai multe amănunte AICI