Belarus va cumpăra țiței rusesc la prețul de piață

Președintele belarus Alexander Lukașenka și liderul rus Vladimir Putin pe banca rezervelor în cursul unui meci de hochei din Turneul Nocturn de la Soci, 7 februarie 2020.

Prim-vicepremierul belarus, Dimitri Krutoi a confirmat că în viitor țara sa va cumpăra țiței din Rusia la prețul pieții, prin contracte directe, încheiate de rafinăriile din Belarus cu companiile petroliere rusești.

Belarusul depinde nu numai de livrările ieftine de carburanți din Rusia, dar și de subvențiile de miliarde oferite de Moscova pentru a susține economia țării vecine. În schimb, însă, Rusia insistă în ultimii ani asupra unei integrării economice ample între cele două foste republici sovietice, respinsă până acum de Minsk.

Președinții Rusiei și Belarus, Vladimir Putin și Alexandr Lukașenka, s-au întâlnit pe 7 februarie la Soci, dar au făcut puține progrese în discuțiile complicate privind prețul energiei rusești şi adâncirea integrării economice.

### Vezi și... ### Integrarea economică Rusia - Belarus mai așteaptă

Dmitri Kozak, directorul adjunct al administrației prezidențiale ruse, preciza vineri seară că Rusia ar putea fi forțată să vândă Belarusului petrol numai la prețul pieții, după ce la începutul anului a suspendat livrările. S-a ajuns însă la un acord privind gazele naturale care vor fi livrate la același preț ca în 2019 și anume $127 pentru mia de metri cubi.

Autoritățile de la Minsk susțin că anul trecut, după ce Rusia a redus subvențiile pentru petrol, a pierdut circa 300 de milioane de dolari.

Tot Dmitri Kozak preciza însă vineri că cei doi președinți au căzut de acord să continue negocierile privind integrarea economică.

Putin și Lukașenka nu au comentat întrevederea de la Minsk, dar președintele belarus declara înainte că discuțiile vor marca „momentul adevărului”.