Guvernul german a aprobat planul care va facilita construcția terminalelor de gaz natural lichefiat (GNL). Este vorba de terminale marine și terestre. Pentru a accelera tranziția la gazul lichefiat, reducând astfel dependența de gazul rusesc, livrat prin conducte, guvernul german a aprobat o procedură accelerată, care elimină sau reduce la minimum o serie de etape, cum ar fi obținerea autorizațiilor de mediu. Berlinul speră ca primul nou terminal GNL să funcționeze până la sfârșitul anului.
„Cu acest proiect de lege care accelerează construcția de terminale de gaze lichefiate, vom crea cadrul care să ne facă rapid independenți de Rusia ”, a spus Michael Kruse, purtător de cuvânt pentru energie al partidului Liberal (FDP), membru în coaliția de guvernare. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să treacă de ambele camere ale parlamentului german.
Energia se numără și printre subiectele care vor fi discutate pe 11 mai în cadrul unei întâlniri dintre premierul italian Mario Draghi și președintele american Joe Biden la Casa Albă.
În ciuda dependenței Italiei de gazul rusesc, Draghi a promis că Roma va sprijini orice sancțiuni ale Uniunii Europene care vizează sectorul energetic rusesc.
UE a decis deja un embargo pe importurile de cărbune din Rusia, ca reacție la invazia rusă din Ucraina. Al șaselea pachet de sancțiuni, care se negociază acum între statele membre, include un embargo treptat pe importurile de petrol rusesc. Interzicerea importurilor de gaze este discutată dar încă nu există propuneri conctrete.