Bulgaria: revizuirea privatizării sau un atac la adresa opoziției?

Boiko Borisov

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Sofia

Revizuirea privatizărilor în Bulgaria a demarat prin lansarea procedurii de confiscare a unor proprietăți în valoare de peste 100 de milioane de euro. Primul „lovit” este proprietarul grupului de presă „Economedia” Ivo Prokopiev, apropiat opoziției de dreapta.

Ideea revizuirii procesului de privatizare prin anularea termenului de prescriere a fost lansata de primul ministru Boiko Borisov. Printre cei vizați se află președinta PSB Kornelia Ninova, doi foști ministri ai energeticii, fostul prim-ministru din UFD Ivan Kostov, ex-ministrul de finanțe din primul guvern Borisov și alți politicieni – toți în tabăra opoziției.

Comisia pentru confiscarea proprietăților ilicite a blocat conturi bancare, pachete de acțiuni, vile și terenuri în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro care aparțin familiei lui Ivo Prokopiev.

Comisia poate verifica concordanța între venituri și cheltuieli în ultimii 10 ani. Confiscarea se aplică dacă aceasta este mai mare de 75 000 de euro. În cazul lui Prokopiev însă verificarea începe nu cu 10 ci cu aproape 18 ani în urmă.

Din opoziția de dreaptă consideră că prin procesul ce va fi intentat lui Prokopiev guvernanții urmăresc să aducă la tăcere publicațiile „Capital” și „Dnevnik”, critice la adresa actualei guvernări. Privatizarea vizată a fost verificată în trecut de procuratura generală iar nevinovăția lui Prokopiev - confirmată la trei instanțe.

Omul de afaceri a declarat că primul ministru Borisov este un participant direct la atacul împotrivă presei libere. El a cerut sprijinul instituțiilor europene amintind că în perioada celor 3 guverne conduse de Borisov Bulgaria a retrogradat cu peste 70 de locuri în clasamentul organizației „Reporteri fără frontiere”.

Prokopiev a mai declarat că în Bulgaria instituțiile sunt privatizate și deservessc nu cetățenii, ci câteva persoane. „Primului ministru nu-i plac mediile independente”, a mai spus omul de afaceri, adăugând: „Anularea prescrierii în procesul de privatizare va pune sub semnul întrebării proprietatea a 10 000 de companii care dau acum jumătate din PIB al țării”.

Acuzații aproape identice au fost adresate președintei PSB Kornelia Ninova. În perioada guvernării liderului UFD Ivan Kostov, Ninova a participat, în calitate de manager, la privatizarea societății „Tehnoimpex”. În acest caz însă Comisia pentru confiscarea proprietăților ilicite nu a demarat o procedură. Ninova a intentat un proces deputaților din GHERB care au acuzat-o de îmbogățire ilegală.

Alți trei ex-miniștri sunt anchetați în legătură cu privatizarea regionalelor energetice în perioada guvernului condus de ex-țarul Simeon de Saxa Coburg Gotha.