„Îngeri păzitori” și rugăciuni
Practicile religioase extreme de la orfelinatul din Trnava, o instituție de stat, au fost aduse în atenția opiniei publice de televiziunea slovacă Markiza, care a obținut mărturia unei angajate, sub condiția anonimatului.
Ea a spus că în fiecare din grupele în care erau împărțiți copiii și adolescenții cu vârste între 4 și 18 ani se alegea un „reprezentant” al lor care era declarat „înger păzitor” și avea misiunea de a motiva copiii, chemându-i la rugăciune.
Potrivit altor angajate, copiii se rugau de două ori pe zi, dimineața și seara și citeau frecvent Biblia. Sub amenințarea pedepsei din partea directoarei, copiii erau obligați să respecte programul de rugăciuni chiar când mergeau în vizită, de pildă în weekend, acasă la îngrijitorii de la orfelinat, numiți în Slovacia „părinți-surogat profesionali”.
Desculți prin Bosnia
Spre sfârșitul anului școlar, directoarea a decis să organizeze un pelerinaj la Medjugorie, în Bosnia. Potrivit televiziunii Markiza, copii de șase ani au fost obligați să umble desculți pe stânci și bolovani, rugându-se, o zi întreagă, fără pauze de odihnă.
„Când copiii se plângeau că le este rău, întrebând dacă se pot odihni, li se răspundea că nu se poate, fiindcă îl au pe diavol în trup, iar el trebuie alungat”, a spus angajata orfelinatului.
Odată, unul din copii s-a plâns personalului că are în sine un duh rău, care-l obligă să facă rele. „Situația a fost rezolvată pe căi duhovnicești: copilul a fost dus la un domn care se pretinde exorcist”, a spus angajata, care a depus plângere penală împotriva directoarei.
Harry Potter, satanist
Angajații orfelinatului erau obligați să stropească zilnic sălile și coridoarele instituției cu „apă sfințită”.
În orfelinatul din Trnava era interzisă, printre altele vizionarea filmelor cu Harry Potter, iar tricourile cu aceeași tematică erau confiscate și aruncate, întrucât ar fi conținut, potrivit directoarei, „simboluri satanice”.
Directoarea Martina Krchňáková a refuzat să discute cu presa despre aceste acuzații.
Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale din Slovacia, Zuzana Drobová, a spus că legea prevede că în asemenea instituții trebuie create condiții și pentru practicarea credinței religioase – dar asta nu înseamnă că „programul duhovnicesc” trebuie să fie obligatoriu.