Cazul judecătorului ucrainean Nikolai Ceaus

Președinția nu a răspuns încă la solicitarea magistratului de la Kiev prin care cere azil politic în Republica Moldova.

Judecătorul ucrainean Nikolai Ceaus ar putea să nu mai fie extrădat în Ucraina, asta dacă Președinția Republicii Moldova va accepta solicitarea magistratului de a obține azil politic. Autoritățile ucrainene au cerut extrădarea lui în statul vecin, unde este învinuit pentru fapte de corupție. Mai exact, Nikolai Ceaus este acuzat că în august 2016 ar fi luat mită 150 000 de dolari pentru a favoriza un inculpat.

Nikolai Ceaus a fost reținut de polițiștii de la Chișinău la începutul acestui an, după ce magistratul s-ar fi predat benevol justiției și ar fi recunoscut că a ajuns în Republica Moldova pe cale ilegală, prin regiunea transnistreană. Cel puțin asta spuneau oamenii legii care i-au deschis atunci și un dosar penal pentru traversarea ilegală a frontierei. Toate acestea se întâmplau în timp ce procurorii de la Kiev îl căutau pe judecător pentru a-l aduce în fața instanței, după ce ar fi fost prins că a luat mită de 150 000 de dolari, bani pe care, scrie presa ucraineană, i-ar fi ascuns într-un borcan îngropat în grădina sa.

Ca urmare, autoritățile ucrainene au solicitat extrădarea lui Nikolai Ceaus, doar că ședința de astăzi, în care judecătorul Andrei Niculcea urma să examineze cererea procurorilor ucraineni, a fost amânată pentru 31 mai, pe motiv că Președinția nu a răspuns încă la solicitarea magistratului de la Kiev prin care cere azil politic în Republica Moldova.

Legea spune că instituția prezidențială are la dispoziție până la 90 de zile pentru a lua o decizie, termen care, potrivit procurorilor, expiră la mijlocul lunii mai.

În cazul în care Președinția va avea un răspuns pozitiv, Nikolai Ceaus nu va mai fi extrădat. Mai mult ca atât, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari sugerează că dacă Nikolai Ceaus va obține azil politic, asta l-ar putea scăpa și de pedeapsă pentru traversarea ilegală a frontierei atunci când a ajuns în Republica Moldova:

Procurorul Viorel Morari

Viorel Morari: „Dacă se acceptă, atunci e o problemă pentru desfășurarea urmăririi penale. Poate fi considerat că fapta nu prezintă pericol social, în legătură cu acceptarea cererii de azil, dar este prematur acum să vorbim.”

Europa Liberă: Și dacă nu va fi acceptată cererea de azil politic, înțelegem că examinarea dosarului penal cu privire la traversarea ilegală a frontierei va fi continuată, dar poate Nikolai Ceaus să fie extrădat înainte ca acest dosar să fie finalizat?

Viorel Morari: „Referitor la extrădare o să decidă instanța de judecată. Poate să fie ca (Nicolai Ceaus; n.r. ) să suporte mai întâi consecința pentru fapta respectivă și ulterior extrădat, pentru a fi tras la răspundere și pentru fapta care i se incriminează pe teritoriul Ucrainei. Există însă și posibilitatea extrădării, iar dosarul respectiv să fie trimis spre examinare autorităților ucrainești.”

Atât avocații cât și Nikolai Ceaus refuză în continuare să vorbească cu presa și să explice de ce a ajuns în Republica Moldova și s-a dat pe mâna autorităților.

După reținerea sa la Chișinău, jurnaliștii ucraineni au speculat că de fapt Nikolai Ceaus ar face parte din anturajul președintelui ucrainean și ar fi doar o monedă de schimb pentru extrădarea lui Platon în Republica Moldova.

Nikolai Ceaus a intrat în atenția jurnaliștilor din Ucraina de nenumărate ori. Despre el s-a scris că a luat mai multe decizii controversate în dosarele „Euromaidanului”, dar și în dosarele unor oameni influenți de la Kiev.