Anchetă despre asasinarea jurnalistului Șeremet: implicare ucraineană?

Un raport care ridică foarte multe semne de întrebare.

La un an după asasinarea jurnalistului Pavel Șeremet, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a dat astăzi publicității un raport care ridică foarte multe semne de întrebare.

Your browser doesn’t support HTML5

Anchetă despre asasinarea jurnalistului Șeremet

​Slidstvo, un grup de jurnaliști ucraineni, difuzase deja o anchetă care stabilea că Pavel Șeremet, jurnalistul de la Ukrainskaia Pravda asasinat anul trecut pe 20 iulie 2016, a fost ucis cu participarea serviciilor secrete ucrainene SBU.

Pavel Șeremet a fost asasinat în Kiev prin o bombă plasată sub mașina pe care o conducea. Șeremet, în vârstă de 44 de ani, era din Bielorusia, unde făcuse închisoare pentru opoziția sa la regimul lui Lukașenka, și unde în câteva rânduri fusese atacat și bătut. Șeremet primise Premiul OSCE pentru Jurnalism în 2002.

Raportul de astăzi al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor se intitulează: Negarea justiției: Ucraina nu poate rezolva cazul asasinatului lui Pavel Șeremet (Justice Denied: Ukraine Comes Up Empty In Probe Of Pavel Sheremet's Murder) și insistă asupra necesității unei anchete independente, dat fiind că un an mai târziu autoritățile ucrainene nu au reușit să aducă nici o dovadă că ar fi fost vorba, în crimă, de vreun amestec al Rusiei. Incompetență cu atât mai surprinzătoare, cu cât crima a fost programată și comisă cu un foarte mare profesionalism.

Raportul, redactat de corespondentul Europei Libere la Kiev, Christopher Miller, afirmă că „există foarte multe indicii spre o posibilă implicare ucraineană [în asasinat], aruncând îndoială asupra versiunii unei implicări a Rusiei și generând întrebări în legătură cu o posibilă încercare de a ascunde urme care duc la forțe sau personaje influente.”

După șocantul asasinat în plin Kiev, Petro Poroșenko promisese o anchetă foarte completă, care se vede că nu a avut loc. El a declarat însă că este acum gata să accepte participarea unui anchetator extern competent, „de la FBI sau de la Scotland Yard”.

Nici măcar pista unor persoane, printre care o femeie, care fuseseră captate de camerele de supraveghere plasând bomba nu a fost urmată.

Ucraina are o lungă istorie de cazuri nerezolvate de asasinări de jurnaliști. Șapte au fost uciși din 1992 încoace, iar în cinci din cazuri nimeni nu a fost vreodată condamnat.

Fondatorul aceluiași ziar la care lucrase Șeremet, Ukrainskaia Pravda, Gheorghi Gongadze, a fost și el asasinat în urmă cu 17 ani. Corpul său decapitat a fost găsit într-o pădure în apropiere de Kiev, iar asasinarea lui a fost unul din evenimentele care au precipitat Revoluția Portocalie a Ucrainei. Ancheta urcase până la președintele de atunci al Ucrainei, Leonid Kucima, însă și acea anchetă a fost abandonată.