„Ce îşi doresc Maia Sandu şi Andrei Năstase de la alegerile prezidențiale?”(A.Cozer/Jurnal.md)

Revsta matinală a presei la radio Europa Liberă.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista matinală a presei

„Ce îşi doresc Maia Sandu şi Andrei Năstase de la alegerile prezidențiale?” se întreabă jurnalistul Alexandru Cozer într-un editorial pe jurnal.md. El observă că atacurile reciproce între reprezentații celor două componente ale fostului bloc ACUM, PAS şi Platforma DA, devin tot mai acide în ultima perioadă. „Războiul Năstase-Sandu, care deja e în fază incipientă și în care se vor implica mai mult ca sigur și alți candidați de pe dreapta, va face foarte mult rău adversarilor lui Igor Dodon în lupta pentru prezidențiale”, notează jurnalistul. După părerea sa, o astfel de abordare va trezi lehamite şi dezamăgire în rândul electoratului de dreapta şi va duce la înverșunarea grupurilor dure de susținători ai candidaților de dreapta, care s-ar putea solda cu boicotarea turului II al alegerilor sau chiar votarea lui Igor Dodon. „Văzând acest comportament, eu nu sunt sigur ce își doresc mai mult Maia Sandu și Andrei Năstase: victorie în alegerile prezidențiale sau să-și distrugă contracandidatul de pe dreapta? Pentru că din acțiunile lor de până acum pare mai degrabă varianta a doua”, concluzionează, între altele, Alexandru Cozer.

Deschide.md relatează că agricultorii, după o nouă întrevedere cu premierul Ion Chicu, acuză în continuare autorităţile că nu întreprind nimic. Ajutorul de 1500 lei promis pentru grupa I de culturi reprezintă doar 25% din totalul suprafeței cultivate, susţine agricultorul Andrei Dînga. „Să înțeleagă oamenii, se vorbește de milioane, dar noi vom primi o sumă mizeră. Cu această sumă noi nu putem măcar reporni lucrările agricole, nu putem reporni întreprinderile... Ce ține de reeșalonarea cu băncile – niciun rezultat la moment. Ce ține de aplicarea situațiilor de „forță majoră” pentru a nu admite procese de faliment și de judecată – la fel nu s-a făcut nimic. Practic toate acțiunile autorităților au fost mai mult pentru presă... În realitate noi nu am primit un ajutor substanțial pentru a putea rezista”, afirmă agricultorul.

Potrivit jurnaltv.md, Guvernul a anunţat că vor fi alocate încă 100 de milioane de lei din fondul de intervenție pentru susținerea producătorilor agricoli care au fost afectați de seceta din acest an. Astfel, Guvernul va aloca în total 300 de milioane de lei agricultorilor pentru a compensa pierderile înregistrate în cazul culturilor cerealiere de prima grupă. „Guvernul va extinde programul de subvenționare a dobânzilor la credite pentru agricultori. La fel, vom institui moratoriu la controale fiscale pentru întreprinderile agricole până la sfârșitul acestui an. Totodată vor fi reeşalonate datoriile pentru tehnica agricolă”, dă asigurări premierul Ion Chicu.

Ziarul de Gardă publică o investigație despre voluntariatul pe bani și donațiile care nu ajung la destinație. Reporterii au urmărit activitatea mai multor persoane care se prezintă ca fiind voluntari ai Asociației „Moldova Mea”, condusă de activistul Fiodor Ghelici, și care îndeamnă oamenii să doneze pentru mai multe familii ale căror copii au probleme de sănătate. Ce au constat însă reporterii? Că familiile a căror istorii sensibilizează oamenii și îi fac să doneze nu au mai primit de ani buni ajutor din partea asociației, în timp ce unele persoane pentru care se colectează bani deja au decedat. De cealaltă parte, Fiodor Ghelici susține că voluntarii asociației colectează bani pentru persoane nevoiașe, iar aceștia nu ajung, neapărat, la familiile ale căror istorii sunt invocate de voluntari pe străzi, ci conform principiului „la cine arde mai mult”.

Timpul.md publică un editorial semnat de Alecu Reniţă care se întreabă ce fel de muniţii se află în depozitul de la Cobasna. „Autorităţile centrale pro-ruse din Chișinău sunt nepăsătoare și nu cunosc nici până astăzi, dacă la Cobasna, în cele 20 de mii de tone de armament, se găsesc muniţii chimice, biologice și radioactive… Depozitul de muniţii se află foarte aproape de Nistru, și orice accident poate otrăvi apele fluviului și ale Mării Negre, iar în caz că există și se scurg în râu substanţele chimice, biologice și radioactive, atunci începe apocalipsa în această parte a Europei și în ţările din bazinul Mării Negre”, notează ecologistul. „Poate explozia devastatoare de la Beirut s-a auzit la Moscova și Berlin, la Roma și Kiev, poate misiunea OSCE își schimbă abordările, iar autorităţile de la Chișinău se ridică din genunchi și solicită Kremlinului evacuarea muniţiilor rusești de pe teritoriul R. Moldova? Sau lăsăm imensul arsenal de la Cobasna în grija separatiștilor?, se mai întreabă Alecu Reniţă.

TVR Moldova informează că în plină pandemie de coronavirus, Republica Moldova îşi măreşte parcul auto. După ce începând din martie numărul maşinelor înregistrate a scăzut cu 30 la sută, în luna iulie piaţa auto şi-a revenit şi a înregistrat o creştere a vânzărilor, fapt ce i-a luat prin surprindere şi pe comercianţi. Potrivit lor moldovenii preferă mai mult maşinile la mâna a doua la un preţ accesibil. Comercianţii explică această creştere bruscă a vânzărilor prin faptul că mulţi dintre cetăţeni au renunţat la vacanţe din cauza pandemiei şi au economisit bani, iar alţii vor să evite transportul public. Expertul economic, Veaceaslav Ioniţă este de părere că până la sfârşitulul lui 2020, s-ar putea înregistra mai multe tranzacţii pe piaţa auto decât anul trecut, chiar dacă Republica Moldova este afectată de criză.