În timp ce în Estul și Centrul Europei semnificațiile agresiunii ruse în Ucraina sunt clare și fac parte dintr-o istorie retrăită tragic, aici în America, școlile încearcă să discearnă cum să predea elevilor ce se întâmplă într-o Europă, care pentru mulți dintre ei – și părinți ai lor - e un tărâm îndepărtat. Un aspect este clar, tema nu poate fi evitată pentru că ea face de-acum parte din universul adolescenților, grație prezenței ei pe TikTok sau Instagram.
Your browser doesn’t support HTML5
Un articol din Axios prezintă maniere în care educatori americani se raportează la războiul din Ucraina și, chiar dacă multe dintre aceste abordări par naive sau rupte de realitatea est-europeană, e important să se ia act de ele, pentru a înțelege complexitatea situației, la scară planetară.
Sari Beth Rosenberg de la o școală din New York spune că presară referințe la Ucraina în ceea ce predă, conștientă fiind că, de exemplu, atunci când vorbește cu copii mici, în şcoala primară, despre cel de-al doilea război mondial, vizualizarea celor întâmplate e importantă. Acum vizualizarea invadează platformele personale ale elevilor și aceștia pun întrebări. De asta, Dawn Huebner, psiholog în New Hampshire crede că părinți și profesori trebuie să înceapă cu întrebarea ce au văzut copiii mici pe Internet și-apoi să găsească analogii, ca de exemplu o agresiune personală din partea cuiva care încearcă să ia de la ei ceva care nu îi aparține.
### Vezi și... ### Jill Biden la București, mesaj pentru mamele ucrainene: „Vă mulțumim că ne-ați primit în inimile voastre”Huebner mai crede că e important ca explicația să nu rămână vagă și să includă faptul că Putin este cel care provoacă violența, nu poporul rus.
Firește că o astfel de explicație e problematică în aceste zile, când ucraineni suferă abuzuri oribile din partea militarilor ruși, dar psihologul crede că, în context american, distincția dintre lideri care inițiază războaie și populația țării agresoare trebuie scoasă în evidență. Ea adaugă că pentru copii mici e important să se ofere asigurări că ei sunt în siguranță pentru a evita panică.
Pentru elevii de scoală medie și liceu, Rosenberg crede că subiectul nu poate fi și nu trebuie evitat. Ea își încurajează elevii să discute liber despre Ucraina și să găsească conexiuni cu alte conflicte din lume ca și cu războiul rece. Profesoara compară vandalizarea unor magazine sau restaurante rusești, în America cu sentimentul anti-german din anii celui de-al doilea război mondial.
Your browser doesn’t support HTML5
Experți cred că cea mai mare greșeală pe care adulți o pot face este să evite subiectul pentru că potențialul unor interpretări greșite – alimentat pe Internet - este mare. Mary Alvord, psiholog în Maryland spune că războiul din Ucraina reprezintă o șansă ca elevii să înțeleagă mai bine că e important să încerci să înțelegi și să fi sensibilizat de suferința altora precum și capacitatea de a răspunde cu determinare la provocări și dificultăți majore.
Lecții practice de viață pot deveni și inițierea sau participarea la acțiuni de caritate, fonduri colectate pentru ajutorarea ucrainenilor, ceea ce se întâmplă pe tot cuprinsul Americii. Mai mult decât orice, Rosenberg spune că a vorbi despre război îi ajută pe elevi să înțeleagă că ei înșiși pot studia și interpreta istoria și găsi căi noi de a se raporta la ea.