Cel puțin 10 rachete au fost lansate astăzi împotriva unei baze militară internaționale din Irak

Baza de la Ain Al Assad, Imagine din satelit. 8 ianuarie 2019

Coaliția condusă de Statele Unite în Irak spune că cel puțin 10 rachete au fost lansate astăzi împotriva unei baze militară care găzduiește trupe americane și ale altor țări din coaliție.

Militarii irakieni au declarat că atacul nu a provocat pierderi semnificative.

Agenția France Press a citat surse de securitate occidentale spunând că rachetele sunt modele Arash produse de Iran.

„Un antreprenor civil a murit în urma atacului de cord în timpul atacului”, a declarat o sursă de securitate de nivel înalt pentru agenția de știri, adăugând că nu poate confirma însă naționalitatea contractantului.

Baza Ain Al-Assad găzduiește forțe irakiene, precum și trupe ale coaliției conduse de Statele Unite care sprijină Irakul să lupte împotriva grupului extremist al Statului Islamic.

Atacul are loc după un eveniment similar cu rachete pe 16 februarie împotriva unei baze militare din regiunea Kurdistanului, în nordul Irakului, în care a fost ucis un contractor civil și răniţi mai mulţi militari ai forțelor internaționale.

Atacul vine cu două zile înainte ca Papa Francisc să călătorească în Irak. Suveranul pontif a declarat astăzi că nu va renunța la călătoria planificată de trei zile - prima vizită papală în Irak - , deoarece „poporul irakian ne așteaptă”. „Nu se poate dezamăgi un popor pentru a doua oară”, a spus Francisc, referindu-se la planurile eșuate ale Papei Ioan Paul al II-lea de a vizita țara în 2000.