Centrele comerciale pot activa și în weekend

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis ca centrele comerciale să poată fi deschise, în anumite condiții, și la sfârșitul săptămânii, anulând o restricție tot de ea impusă luna trecută.

Potrivit deciziei, administratorii centrelor comerciale vor fi obligați să monitorizeze starea de sănătate a angajaților, să măsoare temperatura clienților și să nu-i lase înăuntru fără mască.

Anunțul a venit la câteva ore după ce angajații și proprietarii Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ÎMM) au protestat vineri în centrul Chișinăului, împotriva închiderii centrelor comerciale în weekend.

Reprezentanții ÎMM au spus că măsura a fost prea dură, și că ar forța agenții economici să recurgă la concedieri.

Potrivit IPN, la protest s-a scandat: „Luptați cu pandemia, nu cu locurile de muncă!”, „Vrem echitate, nu discriminare!” etc.

Tot vineri, Ministerul Sănătății a anunțat o nouă cifră înaltă de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în 24 de ore, anume 1788. S-au înregistrat de asemenea 21 de noi decese provocate de COVID-19; printre ele, un cadru medical relativ tânăr: Natalia Catrangiu, în vârstă de 42 ani, medic nefrolog la un spital privat, în trecut angajată la Spitalul Clinic „Sfânta Treime”.

Ministerul Sănătății a mai anunțat vineri că au fost vaccinați cu vaccinul AstraZeneca peste 5000 de lucrători medicali.