Comitetul pentru protecția jurnaliștilor (CPJ) a cerut poliției ungare să nu mai hărțuiască doi jurnaliști

Sigla Comitetului pentru protecția jurnaliștilor

Comitetul pentru protecția jurnaliștilor (CPJ) a cerut poliției ungare să nu mai hărțuiască doi jurnaliști chemați să dea declarații după ce au scris articole în care erau publicate imagini care arătaau vehicule militare parcate pe proprietatea unui prieten al premierului Viktor Orbán.

Potrivit CPJ, Gabriela Horn de la site-ul de investigații Atlatszo și Balazs Gulyas de la website-ul independent de știri Magyar Hang au fost interogați în legătură cu imaginile luate cu drona în care se dveau două vehicule militare parcate pe terenul unei companii al omului de afaceri și politicianului Lőrinc Mészáros, un prieten din copilărie al lui Orbán.

Horn și Gulyas au spus că poliția i-a audiat în calitate de martori într-o anchetă penală privind o presupusă adunare ilegală de informații, care dacă e dovedită poate fi pedepsită cu închiosoare de pînă la trei ani.

Poliția i-a întrebat care au fost sursele lor, de ce au crezut că vehicolele respective erau demne de a fi subiect de presă, și cine a autorizat publicarea articolelor scrise de ei.

CPJ numește ancheta poliției hărțuire, și spune că cei doi jurnaliști au dat dezvăluit infirmații de interes public. Unul din polițiști a declarat într-un e-mal către CPJ că ancheta poliției respectă legea.