Compensațiile pentru majorarea tarifului la gaz au fost aprobate

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat compensațiile la consumul de gaze naturale pentru consumatorii casnici și, în premieră, pentru consumatorii non-casnici din sectorul privat. Din ultima categorie fac parte agenții economici, nu și autoritățile și instituțiile publice.

### Vezi și... ### În ianuarie, gazul se scumpește cu aproximativ 37%  (ANRE)

Guvernul va compensa retroactiv, pe luna ianuarie, până la 150 de metri cubi de gaze pentru consumatorii casnici și 500 de metri cubi pentru agenții economici.

În cazul consumatorilor casnici, aceștia vor plăti în continuare numai 6,8 lei/m3 pentru primii 50 de metri cubi și 7,9 lei/m3 pentru următorii 100 de metri cubi folosiți, ceea ce înseamnă că pentru guvern compensațiile vor fi mai scumpe după ce, în ianuarie, prețul gazului a crescut la peste 15 lei/m3, față de puțin peste 11 lei, în luna precedentă.

Pentru agenții economici, guvernul va compensa tot retroactiv și în totalitate diferența între prețul de achiziție, din decembrie și cel din ianuarie, pentru primii 500 de metri cubi consumați.

Ca și în cazul consumatorilor casnici, ajutorul va fi inclus în factura pe luna ianuarie.
Sprijinul guvernului va continua în februarie și martie.

Pentru compensarea diferenței de preț pentru consumatorii non-casnici se vor aloca 60 de milioane de lei din Fondul de intervenție al Guvernului.