Creionată de război: Crimeea în anii 1800

Această pictură a plajei din Yevpatoria, în vestul Crimeei, este una dintre cele 52 de ilustrații ale peninsulei realizate de artistul elvețiano-italian Carlo Bossoli (1815-84).  

Ruinele unei biserici neidentificate din Crimeea

Bossoli și-a petrecut cea mai mare parte a tinereții în Odesa, în ceea ce era pe atunci Imperiul Rus. Din 1840 până în 1842, a călătorit prin Crimeea pentru a surprinde cultura și peisajele acesteia înainte ca aparatele foto să fie disponibile pe scară largă. 

Tătarii din Crimeea dansează în Massandra, sudul Crimeei.

În 1853, în Peninsula Crimeea a izbucnit un război între Rusia și o alianță formată din Imperiul Otoman, Marea Britanie, Franța și Sardinia, ceea ce a stârnit un interes public intens pentru această regiune puțin cunoscută.

Vedere a orașului Yalta din sudul Crimeei

În timpul războiului, o editură londoneză l-a abordat pe Bossoli, deja bine stabilit, cu oferta de a reproduce primele sale picturi din Crimeea într-o carte cu legende explicative.

O caravană de tătari călătorește prin câmpia unei regiuni nespecificate din Crimeea.

Cartea, intitulată „Beautiful Scenery And Chief Places Of Interest Throughout The Crimea”, a fost publicată în 1856. În același an, picturile lui Bossoli din Crimeea au fost expuse unui public curios la Londra.
 

O școală tătară din Crimeea reprezentată într-o regiune nespecificată din Crimeea

Din cele aproximativ 500 de exemplare ale cărții care au fost publicate, unul se află astăzi în posesia Bibliotecii DeGolyer a Southern Methodist University din Texas. Imaginile din interior sunt izbitoare pentru lumea în mare parte pierdută pe care o surprind, precum și pentru importanța geopolitică continuă a multora dintre reperele pe care Bossoli le-a pictat. 

Insula Șerpilor este reprezentată într-o zi furtunoasă.

Insula a devenit faimoasă din perspectiva poziției trupelor ucrainene, care au sfidat o navă de război rusă în deschiderea invaziei rusești din 2022, în Ucraina, dar istoria sa turbulentă duce până la începutul civilizației grecești.

Pe insulă se afla cândva un templu al lui Ahile, care a fost ulterior disputat de imperiile otoman și rus, apoi controlat de România. Marina sovietică a capturat insula în cel de-al Doilea Război Mondial, apoi Ucraina a moștenit-o în urma prăbușirii Uniunii Sovietice. 

Sevastopol văzut de pe un „turn de veghe” din centrul orașului

Orașul portuar se află sub controlul Rusiei de când Crimeea a fost anexată cu forța în 2014 și a fost vizat în mod repetat de atacuri cu rachete de la invazia rusă din 2022 în Ucraina.

Orașul Bakhchysaray a fost capitala Hanatului Crimeii până la anexarea de către Rusia în 1783.

Bakhchysaray a fost golit de tătarii musulmani după ce Uniunea Sovietică a lui Stalin a deportat cu forța și în masă această minoritate etnică ca pedeapsă colectivă pentru că unii tătari au luptat de partea naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial.

O casă tătară din Crimeea în satul Alupka

Potrivit lui Bossoli, astfel de case sătești erau adesea construite pe stânci care serveau drept perete al reședinței.

„Acoperișul este plat, iar pe el, atunci când vremea este frumoasă, locuitorii se adună în mod obișnuit, lucrând sau bucurându-se unii de societatea celorlalți”, a scris artistul.

Mormântul lui Mithridates de pe coasta Crimeei, lângă Kerch

Se crede că această cameră din altă lume a fost construită pentru rămășițele unui rege al Spartocizilor, o dinastie tracă ce a condus Peninsula Crimeea în urmă cu aproximativ 2.200 de ani. În momentul în care Bossoli a pictat-o, aceasta fusese de mult timp jefuită de prădătorii de morminte. 

O vedere a Muntelui Mithridates de pe un drum pe malul apei prin Kerch

Din acest punct de vedere, astăzi, podul Kerch către Rusia ar fi vizibil în stânga, la aproximativ 2 kilometri și jumătate în spatele muntelui.

Vedere de pe muntele Mithridates de la Kerch

Monumentul din dreapta era un mausoleu al arheologului rus Ivan Stempkovski, care a fost avariat în timpul luptelor, apoi demolat de sovietici, după ce Kerch a fost recucerit de sub controlul nazist în 1944.

Bilohirsk era cunoscut de tătarii din Crimeea sub numele de Karasubazar, ceea ce înseamnă „piața de pe râul Karasu”.

Numele crimeean face referire la bazarul orașului, care includea o importantă piață de sclavi pentru slavii răpiți în timpul Hanatului Crimeii.

Balaklava văzută de pe fortificațiile din epoca genoveză care domină portul natural

Balaklava a devenit emblematică pentru Războiul Crimeei în Marea Britanie, datorită bătăliei costisitoare purtate pentru controlul golfului.

Palatul lui Khan din Bakhchysaray

Cartea de picturi din Crimeea i-a adus lui Bossoli o sumă de bani, dar probabil că nu a contribuit prea mult la creșterea poziției sale în lumea artei. Până la publicarea cărții sale din 1856, abilitățile tehnice ale artistului avansaseră semnificativ față de lucrările sale de tinerețe din Crimeea, după cum se poate vedea în această pictură din 1857 a Bakhchysaray. Bossoli a murit în 1884 și este înmormântat în Lugano, Elveția.

În timpul Războiului Crimeei din 1853-56, o tipografie londoneză a compilat picturile unui artist cu peisaje din Crimeea pentru a satisface curiozitatea britanicilor despre peninsulă. Aproape 200 de ani mai târziu, multe dintre acestea rămân pe prima pagină a ziarelor, în contextul războiului.