Cutremur puternic în Afganistan: aproape o mie de morți și sute de răniți

Bilanțul victimelor cutremurului care a zguduit miercuri estul Afganistanului a ajuns la aproape o mie de morți și câteva sute de răniți, iar oficialii cred că aceste cifre vor crește pe măsură ce vor începe să vină informații din localitățile izolate de munte.

„Până în prezent, din datele pe care le avem, cel puțin 950 de persoane au fost ucise și 610 rănite”, a declarat Mawlawi Sharafuddin Muslim, ministrul adjunct pentru gestionarea dezastrelor în guvernul taliban, într-o conferință de presă la Kabul. „Acestea sunt informațiile inițiale și este posibil ca numărul victimelor să continue să crească”, a spus Muslim jurnaliștilor.

Cutremurul cu magnitudinea 6,1 a afectat în special provinciile dens populate Paktika și Khost. Elicoptere și avioane sunt antrenate în operațiunile de salvare și de transportare a medicamentelor și proviziilor alimentare, a declarat Salahuddin Ayubi, un oficial din cadrul ministerului taliban de interne. „Este posibil ca numărul morților să crească, deoarece unele sate se află în zone montane îndepărtate și va dura ceva timp pentru a colecta informații detaliate”, a spus Ayubi.

Serviciul american de prospecțiuni geologice (USGS) a precizat că seismul s-a produs la aproximativ 46 de kilometri de orașul Khost din sud-estul țării, în apropiere de granița cu Pakistanul, la o adâncime de 51 de kilometri. Este cel mai devastator cutremur din 2002, când un seism cu magnitudinea de 6,1 a ucis aproximativ 1.000 de persoane în nordul Afganistanului.