De Anul Nou, aproape un milion de protestatari anti-guvernamentali au ieșit pe străzile din Hong Kong

Protestatar anti-guvernamental vandalizând un birou de asigurări al unei companii chinezești în timpul protestelor. Hong Kong, 1 ianuarie 2020

Aproape un milion de protestatari anti-guvernamentali au ieșit pe străzile din Hong Kong în ziua de Anul Nou, cerând concesii guvernului.

Marșul pro-democrație este organizat de Frontul pentru Drepturi Civile, un grup care a organizat anul trecut mai multe marșuri la care au participat milioane de persoane cerând reforme democratice și avertizând asupra tendințelor Chinei comuniste de a impune un regim autoritar.

Hong Kongul și-a redus sărbătorile de Anul Nou pe fondul protestelor, care au dat lovituri grele turismului și vieții de noapte din oraș.

Potrivit poliției, au fost arestați în jur de 400 de protestatari, relatează agenția France Presse.

Noaptea trecută poliția a folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor anti-guvernamentali. Hong Kong-ul traversează cea mai gravă criză din 1997, când colonia britanică a fost cedată Chinei comuniste, dar și-a păstrat o largă autonomie și un alt sistem politic, mai democratic. Protestele, izbucnite în martie, s-au transformat cu timpul în acțiuni cvasi-cotidiene pentru a denunța limitarea libertăților civice şi amestecul masiv al Beijingului, precum și stagnarea reformelor democratice, lansate în 2014.