Discuții pe „muchie de cuțit” în Parlamentul de la Sofia

La o sesiune plenară în Parlamentul de la Sofia.

Un scandal provocat de amendamentele la Legea privatizării, care avantajau doi oligarhi.

Președintele Bulgariei Rumen Radev a făcut uz de dreptul său de veto împotriva unei legi controversate, provocând o reacție neașteptată din partea primului ministru Boiko Borisov. Acțiunea președintelui a scos la suprafață contradicțiile dintre cele trei partide naționaliste, parteneri la guvernare ai centriștilor din GHERB.

Your browser doesn’t support HTML5

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)

Scandalul provocat de amendamentele la Legea privatizării, care avantajau doi oligarhi apropiați partidelor aflate la guvernare, a devenit în final o farsă politică. Președintele Rumen Radev și-a impus dreptul de veto asupra amendamentelor cu pricina, pe motiv că acestea modifică într-un mod retroactiv contracte vechi de privatizare, în detrimentul interesului public.

La numai jumătate de oră după publicarea motivelor lui Rumen Radev, primul ministru Boiko Borisov a anunțat că a recomandat deputaților săi să voteze în sprijinul dreptului de veto pentru a fi înlăturate suspiciunile de interese lobbyste. Pentru prima dată Borisov s-a solidarizat cu Radev împotriva propriilor deputați.

Liderul grupului parlamentar GHERB Țvetan Țvetanov a aruncat vina pentru scandal asupra partenerilor din coaliția naționalistă „Patrioții uniți” – inițiatori ai amendamentelor. Țvetanov a mai spus că președintele a aflat de la agenții săi din conducerea partidului GHERB că se va renunța la aceste amendamente, dar s-a grăbit să-și anunțe dreptul de veto pentru a acumula capital politic și a destabiliza guvernarea.

În tabăra naționalistă a început un adevărat război după ce viceprim-ministrul și lider al Frontului Salvării Naționale, Valeri Simeonov și-a acuzat partenerii din VMRO și „Ataka” că fac jocul unor oligarhi. El i-a menționat proprietarul clubului de fotbal „Ludogoreț” Kiril Domusciev și pe deputatul din partidul turk Delian Peefski. Ultranaționalistul Volen Siderov a cerut demisia lui Simeonov, care la rândul său a amenințat cu părăsirea coaliției.

Analistul Dimităr Ganev a calificat reacția lui Borisov drept o „încercare de a fi redus pe cât posibil efectul negativ din vetoul prezidențial”. Și de data aceasta primul ministru și-a asumat rolul îndrăgit de Camera superioară a Parlamentului care corectează la nevoie votul deputaților.

Borisov a cerut amendarea amendamentelor astfel încât să nu fie afectate contracte de privatizare mai vechi. „Tensiunile în sânul coaliției naționaliste dar și între GHERB și „Patrioții uniți” vor putea duce la alegeri anticipate”, a avertizat analistul Kancio Stoicev.