Fiica fostului președinte al Kazahstanului a fost demisă din funcția de spicher al Senatului

Dariga Nazarbaeva

Fiica fostului președinte al Kazahstanului Dariga Nazarbaieva a fost demisă din funcția de spicher al Senatului. În decretul semnat de actualul președinte Kasîm-Jomrat Tokaev, el însuși propus în această funcție de Nazarbaev, nu sunt precizate motivele demiterii, transmite serviciul kazah al Europei Libere.

Dariga Nazarbaeva era considerată a doua persoană în stat ca importanță. Într-un mesaj pe Twitter, președintele Tokaev i-a mulțumit lui Dariga Nazarbaeva „pentru munca activă și fructuoasă în funcția de spicher al Senatului”, funcție pe care a ocupat-o din 20 martie 2019, atunci când tatăl ei, Nursultan Nazarbaev, a anunțat că pleacă din fruntea Kazahstanului pe care l-a condus aproape 30 de ani.

Mulți consideră că Nursultan Nazarbaev, în vârstă de 79 de ani, rămâne o persoană cheie în luarea celor mai importante decizii în stat. Nazarbaev continuă să fie liderul partidului de guvernământ Nur-Otan și a fost numit conducător pe viață al Consiliului de Securitate. Imediat după numirea unui nou șef al statului - Kasîm-Jomrat Tokaev -, acesta a propus redenumirea capitalei Astana în Nur-Sultan.

Fiica lui Nazarbaev, Dariga, a început să activeze în Parlament din anul 2016, ceea ce, în acea perioadă, s-a interpretat ca o încercare a lui Nursultan Nazarbaev de a-și pregăti un succesor.