Fostul președinte american Donald Trump își exprimă sprijinul pentru premierul Orban

Premierul ungar Victor Orban primit la Casa Albă de președintele republican Donald Trump, Washington, SUA, 13 mai 2019.

Fostul preşedinte republican american Donald Trump şi-a declarat susţinerea pentru premierul conservator ungar Viktor Orban la alegerile legislative în care acesta din urmă se va confrunta cu un front unit al opoziţiei, relatează Politico.eu.

Cu patru ani mai devreme, Orban fusese singurul şef de guvern din UE care şi-a declarat explicit sprijinul pentru Donald Trump în confruntarea de atunci cu Hillary Clinton.

În timpul mandatului preşedintelui Trump, „relaţiile ungaro-americane şi-au recăpătat strălucirea de altădată'', spunea Orban cu câteva zile înaintea alegerilor desfăşurate în SUA în 2020. Dar odată ce democratul Joe Biden a ajuns la Casa Albă aceste relaţii s-au răcit, iar noul preşedinte american nu l-a invitat pe premierul ungar la „Summitul pentru Democraţie'' organizat la iniţiativa Washingtonului luna trecută.

Aflat în conflict cu instituţiile UE şi cu lideri vest-europeni care-l acuză că încalcă statul de drept şi valorile europene, în special pentru respingerea migranţilor şi restrângerea drepturilor comunităţii LGBT, Viktor Orban se va confrunta la scrutinul din aprilie cu un front unit al opoziţiei.