FSB a publicat lista de subiecte pentru care ONG-uri sau persoane fizice pot fi desemnate drept „agenți străini”

Sediul FSB de la Moscova, februarie, 2021

Principalul serviciu de securitate internă al Rusiei a publicat o listă în 60 de puncte, cu subiecte care ar putea duce la desemnarea „agenților străini” pentru persoanele sau a organizațiilor de presă care scriu despre ele.

Documentul Serviciului Federal de Securitate, datat 28 septembrie, dar publicat astăzi, este cel mai recent dintr-o listă lungă de restricții în temeiul legii agenților străini, care a fost folosită împotriva presei independente, grupurilor societății civile, activiștilor pentru drepturile omului.

Lista include subiecte precum colectarea de informații despre „dezvoltarea circumstanțelor politico-militare”, „locația, numărul și armamentul” forțelor militare, achiziții și contracte militare, importuri de produse cu dublă utilizare, investigații privind infracțiunile din armată și „probleme, inclusiv financiare și economice, care constrâng dezvoltarea agenției spațiale Roskosmos”.

Colectarea informațiilor despre caracteristicile armelor și tehnologiei militare și „informații despre respectarea legii și climatul moral-psihologic din cadrul forțelor armate” au fost alte subiecte incluse pe listă.

Așa-numita legislație a „agentului străin” din Rusia a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat...

Este necesar ca organizațiile neguvernamentale care primesc asistență externă și care sunt considerate de guvern că sunt implicate în activități politice să fie înregistrate și să se identifice ca „agenți străini” supunându-se auditurilor financiare făcute de autoritățile rusești.

Modificările ulterioare ale legii au vizat mass-media finanțată din străinătate.

Conform amendamentelor adoptate la sfârșitul anului 2020, orice persoană fizică - fie că este cetățean rus sau străin - care colectează informații despre orice subiect din lista Serviciului Federal de Securitate trebuie să depună în mod voluntar la Ministerul Justiției o cerere de a fi desemnat „agent străin” sau se confruntă cu urmărirea penală.

În 2017, guvernul rus a plasat pe listă Serviciul rus al postului nostru Radio Svoboda și alte șase servicii de știri în limba rusă ca și proiectul TV Current Time. 72 de organizații și persoane au fost incluse doar pe lista mass-media a Ministerului Justiției.

Marc Bennetts, corespondentul de la Moscova pentru ziarele londoneze The Times și The Sunday Times, a spus că un expert militar rus a refuzat să fie intervievat recent de el de teamă să nu fie etichetat ca agent străin. „Am crezut că este oarecum prea precaut - m-am înșelat”, a scris Bennetts într-o postare pe Twitter, după publicarea listei subiectelor „tabu”.