„Fuga bogaților” din R. Moldova (Petru Grozavu/ ZdG)

Your browser doesn’t support HTML5

Revista matinală a presei la radio Europa Liberă

Dw.com difuzează, într-un articol despre vizita de vineri de la Chișinău a șefului diplomației române întitulat “România vede o șansă unică de apropiere a Republicii Moldova de UE”, conținutul analizei Centrului Român de Politici Europene și Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău asupra priorităților și acțiunilor imediate prin care Bucureștiul poate să susțină agenda pro-europeană și reformatoare a noii majorități parlamentare moldovene. Între altele, experții propun crearea unui fond de dezvoltare pentru Republica Moldova care să cuprindă atât asistența financiară bilaterală rambursabilă, cât și sprijin suplimentar sau complementar pentru obiectivele pe care Moldova le va susține din Planul de redresare oferit de UE, în valoare de 600 de milioane de euro. De asemenea, autorii analizei propun combaterea dezinformărilor media de la Chișinău, finalizarea proiectelor strategice de infrastructură, eliminarea costurilor de roaming între Republica Moldova și UE și asistență în domeniul medical pentru limitarea pandemiei.

Pe site-ul Radiochisinau.md poate fi citită opinia profesorului în drept constituțional, Alexandru Arseni, despre cât de rapid PAS trebuie să constituie guvernul. Consultările trebuie să înceapă cât mai curând, crede el, pentru că în condiții de pandemie, guvernarea nu are prea mult timp pentru negocieri, iar până la sfârșitul lunii ar trebui să fie învestit un nou Guvern. Deși au rămas în afara Parlamentului, reprezentanții Platformei DA spun că sunt gata să le dea reprezentanților PAS o mână de ajutor, mai observă Arseni și continuă:
„Firesc ar fi ca noii deputați luni deja să vină cu procesele-verbale de constituire a fracțiunilor. Pentru ca în aceeași zi președintele țării să înceapă consultările cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru”, a mai spus Alexandru Arseni.

Adevarul.md scoate în evidență o declarație a șefului diplomației ruse, Seghei Lavrov, care l-ar recomanda ca fiind “agent electoral” al Kremlinului. “Pentru a-i mobiliza pe ruşi, scrie publicatia, Serghei Lavrov susţine că Occidentul încearcă să influenţeze alegerile legislative ruse.” Adevarul se referă la spusele lui Lavrov citate de agenţia de presă oficială rusă TASS despre faptul că responsabilii de strategiile politice din Occident ar încearca „să zdruncine” situaţia din Federaţia Rusă înainte de alegerile legislative din 17-19 septembrie, acuzând totodată Occidentul că încearcă să creeze un „cordon de instabilitate” în jurul Rusiei.

Pe site-ul ipn.md poate fi găsită o declarație difuzată de secția pentru Relații Externe a Comitetului Economic și Social European (CESE), care salută evoluțiile politice pozitive din Republica Moldova în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Cetățenii au ales democratic, reprezentanții poporului în Parlamentul țării venind dintr-un partid politic care se declară deschis proeuropean, locul Republicii Moldova este în Europa, iar în iulie 2021 au venit și primele semne că a sosit momentul să devină un stat membru al UE, menționează comitetul într-o declarație semnată de Dimitris Dimitriadis, președintele Secției CESE pentru Relații Externe, și Dumitru Fornea, președintele Comitetului de urmărire al CESE pentru Vecinii din Est. Tot ei sprijină eliminarea încărcăturilor de roaming pentru comunicațiile electronice, pe modelul deja existent în UE, realizarea energiei și interconectării TIC, precum și modernizarea infrastructurii de interconectare rutieră sau feroviară între UE și Republica Moldova, dar și confirmă susținerea Moldovei și facilitarea dialogului între instituții și societatea civilă organizată.

Fuga “bogaților” din R. Moldova își întitulează editorilul din zdg.md Petru Grozavu

„De teama că vor putea umplea pușcăriile, pleacă. Simt răul pentru ei, asemeni șobolanilor de pe corăbiile amenințate de naufragiu.” Acum câteva zile, părăsea R. Moldova controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, raiderul nr.1 în spațiul CSI, condamnat în R. Moldova la 30 de ani de închisoare în două dosare penale pentru corupere activă, escrocherie și spălare de bani. Potrivit ultimelor informații, Platon este în Marea Britanie și intenționează să ceară azil politic. Plecarea lui a devenit posibilă după ce Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare (se presupune că nu fără implicarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo) și i-a fost ridicată interdicția de a părăsi R. Moldova. Cine-i următorul?, se întreabă autorul. “Dodon cu anturajul? Voronin cu „brigada roșie” de la comuniști? Șor cu ai săi? /.../ În spațiul public au apărut informații că Vladimir Andronachi, fost deputat PDM, acuzat de implicare în mai multe scandaluri de corupție, și-ar fi vândut proprietățile și că s-ar muta cu traiul în Elveția. Și puțin probabil să fie singurul cu valiza gata. /.../Câți vor părăsi R. Moldova, câți vor rămâne și câți vor ajunge pe banca acuzaților? Greu de spus. Partenerii noștri strategici, SUA și UE și-au declarat solidaritatea cu PAS și tot sprijinul programului de reforme și luptei cu corupția. Dar ce ne facem și cum punem „la zid” hoții și bandiții de la guvernare care, în momentul în care se simt amenințați, își vând averile, pleacă și se stabilesc fie în America, UE sau în altă parte, sunt dați în căutare internațională, presa scrie unde sunt, dar nimeni nu-i găsește. Asta ce e? O grațiere nedeclarată? Poate nu are rost să ne facem că-i mai căutăm? Iar dacă îi căutăm, să-i găsim, să fie aduși la locul faptei și judecați. Ca să fie de învățătură și pentru alții.”