Potrivit investigației, una dintre firme este A7, înființată împreună cu Promvsviazbank, folosită de Șor, condamnat în R. Moldova la 15 ani de închisoare pentru rolul său în dosarul „furtul miliardului”, și pentru a transfera bani în conturile unor alegători „cumpărați” în vederea alegerilor din 20 octombrie. Rise Moldova scrie că, oficial, compania furnizează servicii financiare și împrumuturi.
Sediul acesteia se află în centrul de afaceri „Belîe sadî” [Белые Сады], într-o zonă prestigioasă, la 30 de minute de Kremlin și de Aeroportul Șeremetievo. Documentele consultate de reporterii Rise arată că Șor, care se ascunde la Moscova de autoritățile moldovene, deține 51% din companie, iar 49% are Promsviazbank.
Tot luna trecută, Ilan Șor și banca rusească au înființat alte două companii-fiice cu nume asemănătoare - A71 și A7-Agent SRL.
A patra companie se numește Timefinance OOO și a fost creată, la fel, în septembrie, fiind înregistrată în districtul financiar Moscow City. Tot acolo se află și cea de-a cincea companie – Exim International, care, spre deosebire de celelalte, are ca activități de bază declarate „cercetarea de piață și activități de cercetare a opiniei publice”.
- Vezi și: Poliția și PA susțin că au demantelat o rețea finanțată din Rusia pentru coruperea alegătorilor
În aceasta, Șor deține 75%, iar restul de 25% aparține corporației financiare de stat VEB.RF, care este sancționată la nivel internațional și deconectată de la sistemul SWIFT.
La 3 octombrie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a spus că circa 130 de mii de moldoveni ar fi primit bani din bănci rusești, iar suma transferurilor, doar pentru luna septembrie, s-ar ridica la circa 15 milioane de dolari.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te