Germania cere sancțiuni împotriva oficialilor din Republica Srpska

Exercițiu contraterorist în Jahorina, Republica Srpska, 22 octombrie 2021

Germania a ridicat problema sancțiunilor împotriva oficialilor entității sîrbe care face parte din președinția tripartita a Bosniei-Herțegovina, care au amenințat că se retrage unilateral din instituțiile statului înființate în baza acordului de pace de la Dayton din 1995 care a pus capăt războiului bosniac din 1992-1995.

### Vezi și... ### Antony Blinken: SUA ar putea impune sancțiuni entităților care încalcă acordul de pace de la Dayton

Berlinul a cerut Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) al Uniunii Europene să elaboreze un document cu propuneri de sancțiuni împotriva oficialilor din Republica Srpska a informat serviciul balcanic al postului nostru , citând surse diplomatice de la Bruxelles. Problema a fost discutată la o ședință a comitetului politic și de securitate al blocului, la nivelul ambasadorilor statelor membre. A existat un sprijin puternic pentru document, care a fost solicitat oficial și de Cehia, au confirmat surse pentru postul nostru. Se așteaptă ca sancțiunile să avizeze persoanele care „pun în pericol grav situația de securitate” sau subminează acordurile de pace de la Dayton care au creat cele două entități din Bosnia, Republica Srpska și Federația Musulmano-Croată. Bosnia este în continuare guvernată și administrată după liniile etnice stabilite prin acord.

### Vezi și... ### Vizita unui diplomat american în Bosnia-Herțegovina pe fondul amenințării secesioniste a sârbilor boniaci

„Dacă suntem de acord, numele lui Milorad Dodik va fi în fruntea acestei liste”, a declarat un înalt oficial al UE postului nostru. Liderul sârbilor bosniaci a amenințat că se va retrage din instituțiile la nivel de stat, inclusiv din administrația comună judiciară, militară și fiscală a Bosniei. Prezentarea unui document cu sancțiuni propuse către SEAE este o procedură obișnuită care trebuie urmată atunci când se ridică problema sancțiunilor împotriva unei țări sau entități la nivelul UE. O decizie privind sancțiunile necesită însă un consens între toți membrii.