Germania: conservatorii cancelarei Merkel câștigă detașat ultimul test înainte de alegerile generale

Germania: premierul landului Sanxonia-Anhalt, Reiner Haseloff, liderul CDU, 6 iunie 2021.

Partidul cancelarei Angela Merkel, Uniunea Creştin Democrată (CDU), a câştigat detașat alegerile regionale din Saxonia-Anhalt, conform rezultatelor preliminare. Testul electoral este urmărit cu maxim interes în Germania, fiind o prefață a alegerilor generale din toamnă, unde CDU e amenințat de Partidul Verzilor. CDU a obţinut peste 37% la sută din voturi, în timp ce Partidul extremist de dreapta „Alternativa pentru Germania” (AfD) a obţinut 20%.

Scrutinul de duminică este ultimul înaintea alegerilor legislative din septembrie care vor marca finalul a 16 ani de guvernare a cancelarei Angela Merkel.

Până în ultimul moment, sondajele indicau o luptă mult mai strânsă între CDU și partidul xenofob „Aternativa pentru Germani”, deosebit de popular în landurile estice, unde a înlocuit – în preferințele electoratului – partidul „Sângii” (Die Linke), urmaș direct al fostului partid comunist din RDG.

Premierul landului Saxonia – Anhalt, Reiner Haseloff, care va continua să guverneze după votul de dumincă, a exclus cu claritate duminică orice alianţă cu extrema dreaptă, chiar dacă unii membri ai partidului său au lăsat să se întrevadă o astfel de idee în ultimii ani.

Comentatorii televiziunilor publice din Germania sunt de acord că Haseloff a câștigat cu un scor atât de clar și ca urmare a polarizării profunde a electoratului. „Cine a vrt să împiedice o victorie a Afd (Alternativa pentru Germania), a voat cu Haseloff”, este concluzia experților.


Din 2016, Haseloff – care a obținut rezultatul său cel mai bun din 2011 - conduce o coaliţie inedită în Germania, împreună cu Verzii şi cu social-democraţii (SPD).

Reiner Haseloff şi-ar putea reînnoi coaliţia cu ecologiştii, care au înregistrat un progres uşor, şi cu SDP, chiar dacă aceştia au pierdut din voturi. De asemenea, el va putea lua în calcul o altă configuraţie împreună cu liberalii de la FDP, care vor reveni în parlamentul regional.

Rezultatul alegerilor din Saxonia-Anhalt este o veste bună pentru Armin Laschet, liderul CDU care aspiră la succesiunea lui Merkel după alegerile din 26 septembrie. Laschet avea nevoie de un succes pentru pentru a-şi consolida poziţia.