Guvernul de la Chişinău, obligat să ceară avizul Parlamentului în decizii ce țin de reintegrarea țării

Președintele Parlamentului, Igor Grosu

Parlamentul de la Chişinău a creat joi o comisie specială care are sarcina de monitorizare și control parlamentar asupra politicilor de reintegrare a Republicii Moldova. Comisia are 10 membri, inițiativa aparține președintelui Parlamentului Igor Grosu și a fost votată de 80 de deputați, transmite portalul Zona de Securitate.

### Vezi și... ### De ce s-a amânat runda de negocieri 5+2 care trebuia să aibă loc în 2-3 noiembrie

Comisia are sarcina de a monitoriza politicile de reintegrare și de a prezenta rapoarte semestriale Parlamentului. Guvernul este obligat să ceară aviz consultativ comisiei nou-create în toate politicile și deciziile ce țin de reintegrarea țării.

În hotărârea Parlamentului de spune: „Pentru formarea unei poziții naționale în domeniul reintegrării, deciziile și documentele ce urmează să fie semnate pentru soluționarea problemelor de reintegrare vor fi consultate cu membrii Comisiei parlamentare. Comisiei îi va fi prezentată solicitarea de aviz consultativ, însoțită de argumentarea necesității semnării documentului respectiv, cu specificarea eventualelor consecințe de ordin politic, financiar-economic sau de altă natură pe care le implică documentul”.

Noi, parlamentarii, ne vom exercita dreptul de control parlamentar permanent

Igor Grosu a declarat că în Republica Moldova legislativul a fost mereu mai puțin implicat în procesul de reintegrare al țării și soluționarea conflictului transnistrean, pe viitor însă „Comisia parlamentară va avea dreptul să avizeze politicile și proiectele elaborate de Biroul de reintegrare, autoritățile publice centrale, va putea organiza audieri, veni cu rapoarte și da aprecieri în fața plenului Parlamentului”. „Astfel noi, parlamentarii, ne vom exercita dreptul de control parlamentar permanent”, a spus Igor Grosu.

Din Comisia condusă de Mihai Popșoi fac parte încă cinci deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, de guvernare – Ana Racu, Oazu Nantoi, Ana Calinici, Natalia Davidovici și Vladimir Bolea. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor este reprezentat de Vlad Batrîncea, Constantin Starîș și Adrian Lebedinschi, iar Partidul Șor – de Denis Ulanov.