Hassan Rohani: Iranul va riposta „la timpul potrivit” față de uciderea celui mai important savant nuclear iranian

Mașina lui Mohsen Fakhrizadeh după atacul care a avut loc vineri lângă Teheran, 27 noiembrie 2020

Președintele Iranului, Hassan Rohani, a spus că țara sa va riposta „la timpul potrivit” față de uciderea vineri a celui mai important savant nuclear iranian. Într-o postare pe net, sâmbătă, Rohani a spus că asasinatul petrecut în apropiere de Teheran a fost efectuat de Israel la comanda Statelor Unite.

Potrivit presei de stat iraniene, Mohsen Fakhrizadeh, șeful departamentului pentru cercetare și inovație al Ministerului apărării, a fost rănit grav de indivizi înarmați care i-au atacat mai întâi mașina cu o bombă și s-au angajat într-un schimb de focuri cu bodyguarzii.

El a murit la spital.

Fakhrizadeh conducea programul iranian nuclear Amad (Speranța), despre care Occidentul susține că ar avea menirea să testeze posibilitatea asamblării bombei atomice. Teheranul neagă acuzația.

Agenția atomică ONU spune că programul Amad s-a încheiat la începutul anilor 2000.

Israelul este suspectat de multă vreme că ar fi pus la cale o serie de asasinări de savanți nucleari iranieni în urmă cu un deceniu.

Ministrul de externe iranian Javad Zarif a spus că există „indicii clare” privind o implicare israeliană în asasinat.

Israelul nu a comentat imediat moartea savantului iranian, pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu îl menționase la o conferință de presă recentă, adăugând: „Țineți minte acest nume”.

Incidentul nu a fost comentat nici de Statele Unite.