76 de ani de la primul bombardament atomic

Premierul nipon Ioșihide Suga, Hiroșima, 6 august 2021

Orașul japonez Hiroșima a marcat 76 de ani de la primul bombardament atomic, care a avut loc pe 6 august 1945. „Armele nucleare, construite pentru a câștiga războaie, sînt o amenințare cu anihilarea totală, o amenințare căreia putem să-i punem capăt, dacă toate națiunile conlucrează pentru asta”, a afirmat vineri primarul de la Hiroșima, Kazumi Matsui.

Aproximativ 140.000 de oameni au fost uciși la Hiroșima, după ce Statele Unite au lansat bomba atomică în primele ore ale dimineții de 6 august 1945. Trei zile mai târziu, o a doua bombă nucleară a fost lansată la Nagasaki, ucigând alți 70.000 de oameni. Japonia a capitulat în 15 august.

Premierul nipon Ioșihide Suga a spust la ceremonia de la Hiroșima că abordarea controlului armamentelor trebuie să fie una „realistă”, și a cerut sporirea măsurilor de „neproliferare”.

Ceremonia din Parcul memorial de la Hiroșima a fost modestă anul acesta din cauza pandemiei COVID-19. Televiziunea națională NHK a prezentat principalele discursuri, după care a trecut rapid la transmsiuni legate de Jocurile Olimpice de la Tokio.