Hramul Chișinăului sponsorizat de firma care vrea să construiască pe locul cafenelei „Guguță”(ZdG)

Publicaţia de investigaţii Ziarul de Gardă (zdg.md) face o descoperire: sponsorul evenimentului organizat de municipalitate cu ocazia Hramului orașului Chișinău este Compania „Regata Imobiliare” SRL, care s-a aflat în litigiu cu Primăria Chișinău pentru privatizarea terenului din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, unde actualmente se află cafeneaua „Guguță”. Logoul companiei, succesor în drepturi procedurale al firmei „Finpar Invest”, controlată de familia lui Vladimir Plahotniuc, a fost imprimat pe părțile laterale ale scenei instalate în Piața Marii Adunări Naționale, iar acest lucru i-a determinat pe jurnalişti să-i solicite primarul interimar Adrian Talmaci o explicaţie. Reprezentanții „Regata” ar fi fost cei care ar fi venit cu propunerea de a sponsoriza evenimentul, ceea ce sar fi întâmplat în ultimul moment, iar șefa Direcției Cultură a Primăriei, care se ocupa de organizare, nu ar fi cunoscut că municipalitatea s-a aflat în litigiu cu această companie.

Într-un alt articol, zdg.md notează că șase deputați, care și-au obținut mandatele în urma alegerilor parlamentare din februarie 2019, acum s-au răzgândit și candidează la alegerile locale din 20 octombrie pentru a schimba fotoliul de parlamentar pe cel de primar. Jurnaliștii i-au întrebat pe cei şase din ce motive şi cât de corect e, după ce au fost aleşi pentru un mandat de patru ani în Parlament. Publicația remarcă, bunăoară, răspunsul lui Ion Ceban: că îşi încearcă din nou norocul, şi al lui Octavian Țîcu, care spune că acum „totul s-a schimbat”.

Mold-street.com a aflat din Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare că Aureliu Cincilei și Ion Sturzu, viceguvernatori ai Băncii Naționale a Moldovei, ar putea fi revocați din funcții în următoarele zile. Motivul ar fi că au activat în perioada când a avut loc frauda bancară și nu au luat măsurile necesare pentru a o preveni și investiga. În raport nu este specificat care ar fi vina sau rolul celor doi viceguvernatori în devalizarea sistemului bancar, dar se menționează faptul că Banca Națională (condusă în perioada noiembrie 2009-aprilie 2016 de Dorin Drăguțanu) a dus "o politică dubioasă în raport cu Banca de Economii", menționează portalul.

Radiochisinau.md, care a solicitat opinia analistului politic Ion Tăbârță despre actuala campanie electorală, publică aprecierea acestuia că eo campanie atipică, în care principalii concurenți sunt candidații puterii, astfel fiind evitate confruntări mari între guvernare și opoziție. „Anume acest factor că doi din principalii trei favoriți se află la guvernare a făcut această campanie mult mai liniștită și nu mai avem acele abuzuri pe care puterea le folosea împotriva opoziției, utilizând resursele administrative”, a menționat expertul.

Alte câteva lucruri atipice observate de presă în ajunul scrutinului: Agora.md constată că locuitorii din 15 localități din țară nu vor avea dileme prea mari pentru că în satele cu pricina își doresc să devină primari câte un singur candidat. Pretind la fotoliile de edil în aceste localităţi reprezentanți ai PSRM şi PD sau candidați independenți. Portalul prezintă lista integrală a candidaților și localităților în care „exercițiul democratic nu va funcționa chiar în totalitate”.

Moldovacurata.md dezvăluie că deputatul PDM Grigore Repeșciuc, acum degrevat deoarece candidează la un nou mandat de primar al orașului Căușeni, s-a pomenit acționat in judecată de către Întreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ nr. 15 din Chișinău, pentru neplata datoriilor la utilități. Datoria a ajuns la peste 40 de mii de lei, spune jurista Întreprinderii, iar prima ședință de judecată in acest litigiu ar urma să aibă loc pe 30 octombrie 2019. De cealaltă parte, Grigore Repeșciuc afirmă că a aflat de la jurnaliști despre aceste datorii.

Karadeniz Press (karadeniz-press.ro) preia o analiză semnată de Mădălin Necșuțu pentru Balkan Insight, care observă că „Propunerea Moscovei de a-și retrage munițiile din Transnistria este privită cu suspiciune la Chișinău”. Autoritățile de la Chișinău, remarcă autorul, sunt de părere că orice tentantivă de retragere sau distrugere a stocului de muniție păzit de Rusia în regiunea separatistă transnistreană trebuie făcute sub monitorizare internațională, nu doar a Rusiei. Potrivit jurnalistului, propunerea rusească de a începe distrugerea stocului masiv de muniții din regiunea secesionistă transnistreană testează din nou stabilitatea unei alianțe guvernamentale vechi de circa trei luni la Chișinău, iar analiștii politici rămân sceptici referitor la sinceritatea Moscovei.

Gagauzinfo.md relatează că primăria Vulcănești a refuzat să ofere PSRM piața centrală, pentru un concert de ziua orașului, pe 14 octombrie, la care urmau să vine bașkanul Irina Vlah împreună cu președintele Igor Dodon, care s-a aflat într-o vizită în Găgăuzia. Cererea ar fi fost adresată primăriei chiar de președintele PSMR Zinaida Greceanîi, însă primarul interimar Mihai Ivancioglu i-a răspuns că refuză să ofere piața pentru ”campanii de PR politic”. În replică, membrul Consiliului Republican al PSRM, Grigori Uzun, a calificat acțiunile Primăriei de la Vulcănești drept „atac la adresa Partidului Socialiștilor și un adevărat boicot”.

Ziarulnational.md publică un editorial în care Nicolae Negru ironizează eforturile președintelui Igor Dodon de a plasa R.Moldova în afara jocurilor geopolitice ale marilor puteri. Potrivit editorialistului, „e păcat” că aceste eforturi nu au fost apreciate nici de partenerii de guvernare, nici de cei străini. „S-a ratat astfel și transformarea Chișinăului într-o capitală a Europei de la Lisabona la Vladivostok și strălucita perspectivă ca Dodon să devină președintele Europei reîntregite, cu toate beneficiile aferente”, scrie Negru citând una din declaraţiile lui Dodon. Un rateu asemănător l-a avut, continuă Nicolae Negru, cu referire la romanul „12 scaune” al lui Ilf și Petrov, „doar orășelul New Vasiuki de pe Volga, care era cât pe ce să devină un centru internațional și intergalactic de șah, dar nu a devenit din cauza unui deficit de imaginație locală”.