IAEA nu a constatat nicio emisie radiologică la instalația de cercetare nucleară din Harkov

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că a constatat, în timpul unei inspecții, că o instalație de cercetare nucleară din orașul ucrainean Harkov, situat în nord-estul țării, a suferit daune importante în urma bombardamentelor din timpul conflictului militar din Ucraina, fără a detecta însă scurgeri de radiații.

Directorul general Rafael Mariano Grossi a declarat la 11 noiembrie că inspecția a avut loc între 8 și 10 noiembrie la Institutul de Tehnologie din Harkov. În regiune au fost raportate bombardamente rusești intense.

În raportul dat publicității se spune că cei trei experți în securitate nucleară ai AEIA au reușit să ducă la bun sfârșit această misiune foarte importantă la Harkov, care a avut mult de suferit de pe urma războiului din Ucraina. A fost prima ocazie pentru agenție să verifice informațiile referitoare la daunele suferite de instalație.

Cei trei specialiști au constatat că nivelurile de radiații sunt normale, dar, declară Rafael Grossi, amploarea pagubelor suferite de această instalație de cercetare nucleară „este dramatică și șocantă, chiar mai gravă decât ne așteptam. Amploarea și intensitatea țintirii susținute a KIPT încalcă toți cei șapte piloni indispensabili de securitate și siguranță nucleară pe care i-am subliniat la începutul conflictului".

### Vezi și... ### Energoatom avertizează: la centrala nucleară Zaporojie a început „numărătoarea inversă”

Scopul misiunii a fost acela de a evalua amploarea pagubelor suferite de acea instalație atomică după intensele bombardamente care au lovit-o direct, pe 6 martie și din nou pe 25 iunie, și de a vedea dacă aceste atacuri au avut impact asupra sistemului de protecție fizică al acesteia.

Instalația nucleară este intactă

Echipa de experți AIEA a observat daune și mai mari decât cele înregistrate anterior, aproape toate clădirile de pe amplasament fiind afectate, multe dintre ele probabil ireparabil. Directorul general adjunct al Institutul de Tehnologie din Harkov le-a spus experților AIEA că, în primele trei săptămâni ale conflictului, situl a fost supus la aproximativ o sută de atacuri cu rachete și bombardamente și că a rămas fără curent electric și apă timp de mai bine de o lună. Multe clădiri și instalații de la sit nu au încă căldură sau energie electrică, iar majoritatea ferestrelor sunt sparte. Personalul lucrează pentru a acoperi ferestrele și pentru a restabili căldura și energia electrică înainte de iarnă.

Directorul institutului a mai afirmat că, pe parcursul perioadei de atacuri concertate și intense de la începutul conflictului, personalul de securitate a rămas la datorie și a reușit să mențină sistemul de protecție fizică a sitului, punând în aplicare măsuri de urgență pentru a contracara și a compensa daunele aduse sistemelor de securitate, structurilor și componentelor individuale. Chiar dacă infrastructura administrativă a avut de suferit, instalația RADON nu a fost avariată deocamdată în timpul conflictului.

La reactorul de cercetare cu sursă de neutroni al institutului - clădirea în care este adăpostit reactorul a fost extrem de afectată de bombardamente, dar să se înregistreze daune în interior - inspectorii AIEA au efectuat o verificare a informațiilor de proiectare și nu au observat nicio modificare a proiectului instalației, deși nu au putut avea acces la materialul nuclear pentru verificare din cauza lipsei de energie electrică. „AIEA va desfășura activități suplimentare de verificare a acestui material nuclear după ce va fi restabilită alimentarea cu energie electrică a instalației,” a declarat directorul general Grossi.

În același timp, experții au verificat întreaga zonă a sitului cu un monitor de radiații și nu au identificat nicio sursă de radiații, măsurătorile fiind la nivelul de fond sau în jurul acestuia.