ICC: toate presupusele crime de război comise în Afganistan pot fi anchetate

Tribunalul penal internațional de la Haga, imagine de arhivă.

Tribunalul penal internațional de la Haga (ICC) a decis că pot fi anchetate toate presupusele crime de război comise în Afganistan, inclusiv de către forțelee americane, a anunțat joi președintele Camerei de apel a Curții de la Haga.

În aprilie 2019, judecătorii de la o Curte inferioară au respins în unanimitate cererea procuroarei ICC Fatou Bensouda de a ancheta presupuse crime comise de Talibani, de forțele de securitate afgane, și de armata americană și agențiile de informații.

În decizia din aprilie, criticată de victime și de grupurile care cer respectarea drepturilor omului, judecătorii au spus că o anchetă „nu ar servi intereselor justiției”, pentru că e foarte posibil să eșueze datorită lipsei de cooperare.

Human Rights Watsh a avertizat că decizia din aprilie 2019 „trimite suspecților semnalul periculos că se pot sustrage judecății prin ne-cooperare”.

Președintele american Donald Trump a salutat decizia de anul trecut, spunînd că e „o victorie internațională majoră... pentru domnia legii”.