Inițiative ale naționaliștilor bulgari

Cimitir turcesc, de Vladimir Dimitrov-Maistora

Un proiect de lege referitor la limba de stat și o campanie de modificare a numelor geografice de origine otomană.

Naționaliștii din partidul „Patrioții uniți” au introdus un proiect de lege pentru limba de stat, cu sancțiuni pentru funcționarii care folosesc alte limbi în comunicația cu cetățenii. Concomitent, partenerii lui Borisov la guvernare au lansat o campanie de schimbare a numelor geografice turcești.

Cu până la 5 000 de leva (2500 de euro) vor fi amendați funcționarii care folosesc la serviciu alte limbi, decât cea de stat. Naționaliștii au avertizat că în regiunile cu populație mixtă există astfel de practici.

Your browser doesn’t support HTML5

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)

Proiectul de lege prevede ca băncile și operatorii de telefonie mobilă să trimită clienților mesaje numai în alfabetul kirilic. Inscripțiile pe uniformele polițiștilor deasemeni nu vor putea fi în alfabetul latin.

Liderul partidului ultranaționalist „Ataka”, Volen Siderov, a declarat că adoptarea Legii limbii bulgare este prevăzută în articolul 36 al Constituției. Președintele grupului parlamentar naționalist a declarat că în Grecia inscripțiile pe uniformele polițiștilor sunt în elenă și engleză iar pe cele ale polițiștilor bulgari pot fi citite inscripții absurde numai în engleză.

Naționaliștii au propus crearea unui Institut național care să promoveze cultura bulgară în străinătate și predarea limbii bulgare.

Proiectul de lege mai prevede ca străzi, piețe, instituții și obiective geografice pot avea numai nume bulgărești. Aceasta idee a fost aplicată în urmă cu cîteva zile la Stara Zagora printr-o decizie a Consiliului municipal. Au fost modificate 838 de denumiri geografice moștenite din perioada dominației otomane. Au rămas neschimbate denumirile de origine tracă.

„Bulgarizarea” denumirilor vechi la inițiativa Patrioților uniți a provocat reacția dură a Mișcării pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și musulmanilor.

Liderul acestuia, Mustafa Karadaia și-a adresat acuzațiile în egala măsură naționaliștilor și partidului GHERB al primului ministru Boiko Borisov. El a cerut guvernului să condamne practicile naționaliste care vor putea provoca reacții în regiunile cu populație mixtă.

Astfel de campanii nu sunt o noutate în Bulgaria. În 1934 în decurs de numai patru luni au fost bulgarizate numele a 1875 de localități din care 14 orașe.