Inundațiile din vestul Europei au luat viața a peste 150 de oameni

Inundații în Germania

Peste 150 de persoane au decedat în urma inundațiilor dezastruoase din unele părți din vestul Europei, iar zona de-a lungul graniței dintre Germania și Belgia fiind cea mai grav afectată.

Inundațiile devastatoare au provocat cel puțin moartea a 133 de persoane în Germania, țara cea mai grav afectata de inundatiile din ultimele zile. Cel puțin 20 de persoane au murit din cauza inundatiilor în Belgia.

Inundațiile au lovit peste 20 de orașe și comunități din Germania și părți din Belgia. Viitura a distrus drumuri și poduri, întrerupând accesul în unele zone. Internetul și serviciile de telefonie mobilă au fost, de asemenea, reduse, ceea ce a făcut dificilă estimarea numărului de persoane dispărute.

Echipajele de salvare au încercat să ajungă la locuitorii zonelor inundate cu barca sau elicopterul și au trebuit să comunice prin walkie-talkie. În orașul Erftstadt, la sud-vest de Köln, viitura a provocat prăbușirea a numeroase case și nu se știe situatia exactă în oraș după ce a avut loc o lunecare de teren în oraș. Președintele german Frank-Walter Steinmeier era așteptat să viziteze Erftstadt astăzi. Străzile erau încă sub apă în unele orașe la sfârșitul zilei de ieri, la aproape 48 de ore de la declanșarea inundațiilor, dar apa începea să se retragă.

Oficialii au declarat că continuă să găsească cadavre în pivnițele caselor, ceea ce a condus la speculații că victimele erau în proces de activare a pompelor sau de îndepărtare a apei cu mâna atunci când erau prinse de viitura.

Ploi masive au fost și în Elveția, Luxemburg și Olanda, unde premierul Mark Rute a declarat o provicie din sudul țării, zonă calamitată. În Belgia este anunțată pentru marți, 20 iulie, zi de doliu național. Uniunea Europeană a trimis ajutoare în zonele afectate.