„Invazie” rusească pe litoralul bulgăresc al Mării Negre

Monumentul prieteniei ruso-bulgare, Varna (foto: Sabina Fati

400.000 de ruși au o a două casă în Bulgaria, a anunțat ministrul turismului Nikolina Anghelkova.

45% din cumpărătorii de apartamente și vile de vacanță în sudul Litoralului bulgar sînt cetățeni ai Federației ruse.

După o anumită scădere a interesului datorat crizei economice, rușii au revenit pe primul loc printre cumpărătorii de proprietăți în stațiunile bulgare.

În căteva orașe mici precum Pomorie sau Sozopol au apărut cartiere în care se vorbește rusă. În școlile bulgare există tot mai multe clase cu predarea în aceasta limbă.

La Șkorpilovți, unde a fost construit un complex de vacanță, rușii sunt majoritari. Inscripțiile în magazine și restaurante sunt în rusă, așa cum în nordul Litoralului Mării Negre este folosită româna.

Rușii sunt dispuși să plătească între 40.000 și 60.000 de euro pentru un apartament cu două camere. Valoarea unei vile la Sozopol și Pomorie în sudul Litoralului variază între 200.000 și 250.000 de euro.

Cel mai mare este afluxul de ruși în regiunile Varna, Dobrici, Șumen, Burgas, Iambol și Sliven.

Tot mai mulți se stabilesc permanent în Bulgaria. Populația orașului Pomorie, de pildă, s-a dublat în urma „invaziei” ruse. În ultimii 10 ani investițiile imobiliare ruse au depășit un miliard 500. de milioane de euro.

Viceprim-ministrul bulgar Valeri Simeonov a declarat că unii oaspeți au cumpărat mai multe apartamente pe care le închiriază la compatrioți fără a plăti taxe statului bulgar. El a cerut de la Agenția fiscului să verifice situația. „Pierderile statului se cifrează la zeci de milioane de euro”, a adăugat Simeonov.

Opoziția de dreapta a tras semnalul de alarmă că în decurs de 20-25 de ani rușii vor putea forma o minoritate în Bulgaria.

Lideri ai Blocului reformator au avertizat că amendamentul la Legea cetățeniei prin care a fost redus de șase ori pragul investițiilor în proprietăți imobiliare cerute pentru acordarea dreptului de ședere pe termen lung îi avantajează în primul rând pe ruși.

Șeful direcției Migrație Nikolai Nikolov a declarat că 90% din rușii care s-au stabilit în Bulgaria nu se ocupă de afaceri. O mare parte sunt pensionari care au ales Bulgaria așa cum englezii și nemții, de pildă, aleg Spania.

Comentând această declarație, săptămânalul sofiot „Capital” întreabă dacă la baza ei se află incompetența sau lobismul în favoarea companiilor de construcții.