Iranul exclude o întâlnire bilaterală cu SUA la ONU

Întâlnire între președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și cel al Rusiei, Vladimir Putin

La 19 septembrie, Iranul a exclus pe 19 septembrie orice întâlnire bilaterală între oficialii iranieni și americani cu privire la eforturile de relansare a unui acord nuclear vechi de șapte ani și a lansat o cerere de "garanții", în timp ce Adunarea Generală a ONU se pregătește să se întrunească la New York în această săptămână.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, a declarat însă că Teheranul nu exclude o întâlnire pe această temă cu puterile mondiale. Declarațiile oficialului au urmat difuzării unui interviu la televiziunea americană cu președintele iranian Ebrahim Raisi, în care acesta a sugerat că Teheranul privește cu seriozitate „încheierea unui acord, atâta timp cât este un acord bun și corect". Dar Raisi a cerut, de asemenea, „garanții” pentru orice nou acord nuclear, având în vedere decizia administrației americane anterioare de a se retrage unilateral din Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) inițial din 2015, care a dus la restricții asupra activităților nucleare ale Iranului și sancțiuni.

După 16 luni de negocieri internaționale și discuții indirecte între Teheran și Washington, Uniunea Europeană a prezentat luna trecută o ofertă finală pentru depășirea impasul în vederea relansării JCPOA. În cadrul unui interviu preînregistrat, acordat pentru emisiunea 60 Minutes a postului CBS, înaintea vizitei la Adunarea Generală a ONU, Raisi a declarat că orice acord s-ar încheia „trebuie să fie de durată. Trebuie să existe garanții. Dacă ar exista o garanție, atunci americanii nu s-ar putea retrage din acord”.

### Vezi și... ### Iranul se declară pregătit să coopereze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică