Iranul își reduce și mai mult angajamentele luate prin acordul nuclear internațional din 2015

Un camion care se bănuiește să ar livra uraniu pentru uzina de la Fordo, Iran, 6 noiembrie 2019

Iranul a reluat joi activitatea de îmbogăţire a uraniului la uzina subterană de la Fordo, a anunţat Organizaţia Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA).

Se precizează că „toate aceste activităţi au fost realizate sub controlul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică” (AIEA). Iar surse din Agenția de la Viena au declarat că în curând va fi făcut un raport despre activitatea de la Fordo.

Reluarea activității la uzina subterană marchează faza a patra a planului de reducere a angajamentelor Iranului, luate prin semnarea acordului nuclear internațional în 2015. Reducerea treptată a respectării acestui acord a început ca reacție la decizia unilaterală de anul trecut a Statelor Unite de a se retrage din acord. Teheranul încearcă acum să preseze restul țărilor semnatare să ajute Iranul să facă față sancțiunilor drastice impuse de Washington odată cu ieșirea din acord.

Departamentul de stat american a reacționat spunând că decizia Teheranului este ”un pas mare în direcția greșită”, iar președintele Franței Emanuel Macron a vorbit despre o „decizie gravă”. La rândul său, șeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, a îndemnat miercuri Iranul să revină asupra acestei decizii „inacceptabile''.